Bilanțul catastrofei din "Colectiv" - 45 de morți!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Val de decese

Bilanțul catastrofei din "Colectiv" - 45 de morți!

Eveniment 08 Noiembrie 2015 / 17:26 1041 accesări

Bilanțul catastrofei de la clubul "Colectiv" a ajuns, în zilele de sâmbătă și duminică, la 45 de morți... Nu mai puțin de 13 persoane ce fuseseră internate în stare gravă după devastatorul incendiu s-au stins din viață în weekend. Două dintre victime au decedat în Olanda, acolo unde fuseseră transportate de autorități, zece au pierit în unități sanitare din București, iar bateristul trupei “Goodbye to Gravity” și-a dat ultima suflare în avionul care urma să îl ducă în Elveția. Printre tinerii care au murit se numără constănțeanca Mavi Serian, de 25 de ani, care se afla în Spitalul "Bagdasar Arseni". Aceasta lucra la o companie multinațională din București. În seara tragediei, a mers la "Colectiv" împreună cu o colegă. După aflarea teribilei vești, reprezentanții Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) au postat pe Facebook un mesaj în care își exprimă regretele pentru această pierdere. "Dincolo de cuvinte, dincolo de durere, dincolo de regrete, de astăzi va rămâne doar amintirea lor! (...) În această seară, tânăra Serian Mavi, rănită în tragicul eveniment de la clubul „Colectiv“, a încetat din viață. Allah rahmet eylesin!".

PREVIZIUNILE MEDICILOR Aproape 100 de persoane rănite se află în continuare în spitale, dintre care în jur de 50 în stare gravă sau critică. Iar previziunile medicilor sunt foarte rezervate. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din Spitalul Floreasca, a declarat la Realitatea TV: "În cazul de faţă, particularitatea producerii accidentului şi-a pus amprenta pe evoluția acestor cazuri. La momentul producerii accidentului, pe lângă temperatura ridicată a mediului, care a generat arsuri de suprafaţă - arsuri care, subliniez, pentru cea mai mare parte a cazurilor despre care discutăm nu aveau risc major, erau arsuri de gravitate medie sau minore -, s-au asociat leziunile inhalatorii. Adică, toţi pacienţii au inhalat aerul care era generat de incendiul respectiv, care avea o temperatură ridicată şi era un aer fierbinte, însă nici acest lucru nu era suficient, pentru că odată cu inhalarea aerului au fost inhalate şi substanţe toxice. Severitatea evoluţiei provine din gravitatea arsurilor respiratorii, asociate cu substanţele toxice inhalate, care generează imprevizibilitatea absolută în evoluţia cazurilor", a explicat medicul.

Sâmbătă dimineaţă, 16 răniţi au fost preluaţi cu două aeronave "Spartan" ale Ministerului Apărării, care au decolat de la Baza Militară de la Otopeni. Opt dintre pacienţi au fost transferaţi pentru tratament în trei spitale din Olanda, iar ceilalţi opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienţi răniţi în incendiul din clubul "Colectiv" care au fost transportaţi în Olanda au decedat, unul în ambulanţă şi celălalt la spitalul din Rotterdam. Autoritățile anunțau că duminică seară alți pacienți urmau să fie transferați în Anglia, Finlanda sau Norvegia.

APEL IMPORTANT Pe de altă parte, medicii au făcut un apel important către toţi tinerii care s-au aflat în noaptea tragediei la "Colectiv" să meargă la doctor, pentru investigații medicale, chiar dacă nu au suferit arsuri. Florin Mihălţan, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta”, a explicat, pentru Antena 3, că toţi tinerii care au fost acolo şi au inhalat fumul extrem de toxic s-au expus la un risc: "Toate emanaţiile generate ca urmare a arderii pereţilor produc inhalaţii cu necroză şi edem şi uneori dau şi reacţii obstructive. De obicei se manifestă la cinci - şapte zile, se pot manifesta şi cu infecţii. Trebuie să îşi facă fiecare un control, o probă respiratorie inclusiv, ca să fie siguri că e totul în regulă".

Citește și:

Val de decese: mai mulți morți în urma incendiului din Colectiv



12