Blasfemia, delict în dreptul internaţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propunere

Blasfemia, delict în dreptul internaţional

Externe 21 Septembrie 2012 / 00:00 404 accesări

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), care grupează 57 de state, a anunţat miercuri că doreşte să înscrie blasfemia pe lista crimelor şi delictelor recunoscute în dreptul internaţional. Această iniţiativă se doreşte un răspuns al OCI la protestele ce au urmat în multe ţări arabe după difuzatea pe internet a unui film islamofob turnat în SUA şi după publicarea în Franţa a unor caricaturi ale profetului Mahomed, apărute în săptămânalul ”Charlie Hebdo”. Din 1999, OCI apără, în faţa Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, conceptul de ”defăimare a religiilor”. Potrivit jurnaliştilor de la ”Le Monde”, ”această iniţiativă reprezintă un subterfugiu pentru a impune lumii întregi controversatul delict de blasfemie”.

În fiecare an, ţările occidentale, cărora li se alătură cele din America Latină şi Africa, se opun cu fermitate acestei iniţiative, în numele libertăţii de expresie şi al dreptului internaţional. Ekmeleddin Ihsanoglu, secretarul general al OCI, consideră însă că a sosit timpul ca statele din comunitatea internaţională să înceteze să se mai ascundă în spatele pretextului libertăţii de expresie. ”Abuzurile deliberate, motivate şi sistematice comise asupra acestei libertăţi reprezintă un pericol pentru securitatea şi stabilitatea mondială”, a declarat Ihsanoglu. Comisia pentru drepturile omului din cadrul OCI a declarat, totodată, că intoleranţa crescândă faţă de musulmani ar trebui încetinită şi a solicitat alcătuirea unui cod de conduită internaţional, care să se aplice presei şi platformelor sociale, pentru a limita propagarea unor documente ce incită la această intoleranţă. Este puţin probabil ca OCI, care duce această campanie de peste zece ani, să îi convingă pe occidentali să se alăture cauzei lor, cu atât mai mult cu cât aceste state sunt profund îngrijorate de efectul represiv al legilor contra blasfemiei aflate în vigoare în anumite state musulmane precum Pakistanul, unde blasfemia este pasibilă cu pedeapsa cu moartea.

UE, Liga Arabă, Organizaţia Conferinţei Islamice (OCI) şi Uniunea Africană (UA) au condamnat, ieri, într-o declaraţie comună, recentele atacuri contra unor misiuni diplomatice occidentale, subliniind în acelaşi timp că împărtăşesc un respect profund pentru toate religiile.

MITING INTERZIS O manifestaţie prevăzută pentru mâine în faţa Marii Moschei din Paris, împotriva filmului islamofob ”Inocenţa musulmanilor” a fost interzisă de prefectura din Paris. Dacă organizatorul menţine manifestaţia, riscă şase luni de detenţie şi 700 de euro amendă, a precizat poliţia. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat miercuri că manifestaţiile împotriva filmului american antiislam vor fi interzise. Apeluri pentru a manifesta sâmbătă, la Paris şi în mai multe oraşe mari din Franţa, circulă pe reţelele sociale. Între 200-250 de persoane, dintre 150 au fost reţinute, au participat sâmbăta trecută la o manifestaţie neautorizată în apropierea ambasadei SUA la Paris.

Circa 1.000 de studenţi, majoritatea înarmaţi cu bastoane, au manifestat ieri la Islamabad, împotriva difuzării filmului american ostil Islamului, provocând ciocniri cu poliţia care s-au soldat cu cel puţin 11 răniţi, potrivit poliţiei şi serviciilor de urgenţă. Cel puţin cinci poliţişti au fost răniţi de pietre lansate de studenţi. Drept răspuns, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi focuri de avertizare pentru a dispersa manifestanţii care încercau să ajungă în enclava diplomatică, un perimetru foarte securizat unde sunt instalate numeroase ambasade, între care şi cea a SUA sau a Franţei.

ex foto: Justiţia SUA a respins plângerea lui Cindy Lee Garcia, actriţă în ”Inocenţa musulmanilor”, împotriva producătorului Nakoula Basseley Nakoula. Cindy este singurul actor care a recunoscut participarea la respectivul film, care a declanşat o explozie de violenţă la 11 septembrie 2012, provocând peste 30 de morţi, între care şi ambasadorul SUA în Libia. Ea l-a acuzat pe producător de violarea vieţii sale private, fraudă, calomnie şi rele intenţii.

Taguri articol


12