Bombardiere ruse reperate în Marea Nordului, pe fondul crizei ruso-britanice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bombardiere ruse reperate în Marea Nordului, pe fondul crizei ruso-britanice

Externe 21 Iulie 2007 / 00:00 679 accesări

În noaptea de joi spre vineri, bombardiere ruse au fost reperate în Marea Nordului, între Norvegia şi Marea Britanie, provocînd trimiterea în zonă a unor avioane de vînătoare norvegiene şi britanice. Două bombardiere ruse de tip TU95 au fost detectate mai întîi în spaţiul aerian internaţional între Stavanger, în sud-vestul Norvegiei şi oraşul scoaţian Aberdeen, se arată în comunicatul de presă al Statului Major al armatei norvegiene. Aşa cum prevede procedura, Norvegia a trimis două interceptoare F16 pentru a identifica avioanele şi a marca spaţiul aerian norvegian, precizîndu-se că Marea Britanie a trimis, de asemenea, aparate. Bombardierele ruseşti s-au întors în cele din urmă din drum. Vineri dimineaţă, alte două bombardiere strategice ruseşti de tip TU160 Blackjack au fost văzute îndreptîndu-se spre vest deasupra Mării Barents, provocînd, din nou, trimiterea unor F16 norvegiene. Deplasările acestor avioane, observate şi marţi, survin pe fondul crizei dintre Rusia şi Marea Britanie. În cadrul scandalului Litvinenko, aflat la originea crizei între Marea Britanie şi Rusia, Londra a decis expulzarea a patru diplomaţiruşi, măsură căreia Moscova i-a răspuns anunţînd expulzarea a patru diplomaţi britanici.

În căutare de aliaţi în plină criză, preşedintele Putin a lansat o adevărată operaţiune de seducţie a liderilor finlandez şi ungur, invitaţi de onoare la un festival fino-ungric din Rusia. Preşedintele rus, omologul său finlandez, Tarja Halonen, şi premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, au deschis festivităţile la Saransk, capitala regională a Mordoviei, în vestul Rusiei. Prezenţa celor trei lideri la aceste festivităţi pare disproporţionată în condiţiile în care criza ruso-britanică domină actualitatea. La Saransk, Putin s-a arătat împăciuitor punînd accentul pe elementele ce unifică şi a prezentat festivalul ca “o demonstraţie de toleranţă a Moscovei faţă de minorităţi”. Anterior, preşedintele rus califica conflictul cu Marea Britanie drept o „minicriză” şi adresa „un apel la bunul simţ al Marii Britanii” pentru a o depăşi. Vineri, şi Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a afirmat că ţara sa este pregătită să îşi normalizeze relaţiile cu Marea Britanie. Declaraţia a fost făcută la Berlin, după o întîlnire cu ministrul german al Afacerilor Externe, Frank Walter-Steinmeier.

Autorităţile de la Moscova au mai dat un semnal că doresc aplanarea crizei cît mai repede, declarîndu-se dispuse să-l judece pe Andrei Lugovoi în Rusia, dacă vinovăţia acestuia va fi dovedită, dar refuză extrădarea sa, invocînd Constituţia rusă şi dreptul internaţional. Rusia îl consideră acum pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi ca fiind unul dintre suspecţi” în cazul otrăvirii lui Alexandr Litvinenko. Marea Britanie îl consideră însă pe Andrei Lugovoi drept principalul suspect în cazul Litvinenko.



12