Brazilia, ţinta spionajului american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Brazilia, ţinta spionajului american

Monden 09 Iulie 2013 / 00:00 363 accesări

Fără a fi catalogată drept ameninţare teroristă, dar, e drept, cu un nivel al criminalităţii ridicat, Brazilia nu a scăpat de suspiciunea serviciilor de informaţii ale SUA, care au interceptat milioane de email-uri şi apeluri telefonice. Informaţia a fost titrată de publicaţia „O Globo”, citând documente ale fostului consultant IT american Edward Snowden. Guvernul brazilian a calificat imediat aceste dezvăluiri drept extrem de grave. „În cursul ultimului deceniu, persoane rezidente sau în tranzit în Brazilia, precum şi întreprinderi instalate în această ţară au fost spionate de Agenţia Naţională de Securitate (NSA). Nu dispunem de cifre exacte, dar, în luna ianuarie 2012, Brazilia a fost un pic mai puţin afectată decât SUA, unde aproximativ 2,3 miliarde de apeluri şi mesaje au fost spionate”, se arată în editorialul publicat de „O Globo”. Articolul este consemnat de Glenn Greenwald, reporter la publicaţia britanică „The Guardian”, aflată la originea dezvăluirilor lui Edward Snowden despre programul ultrasecret de supraveghere american PRISM şi cele vizând interceptări telefonice ale SUA. Glenn Greenwald locuieşte la Rio de Janeiro.

„Brazilia, cu marile sale reţele digitale publice şi private, precum şi cu marii săi operatori de telefonie şi internet, apărea în documentele NSA ca o bază de date privilegiată în materie de telecomunicaţii şi internet, alături de naţiuni precum China, Rusia, Iran şi Pakistan”, subliniază articolul. Potrivit acestor documente, NSA recupera datele braziliene şi cele aparţinând altor ţări prin sisteme ca Fairview şi X-Keyscore. Cu X-Keyscore, se poate găsi traseul mesajelor trimise din Brazilia în engleză, rusă, arabă sau chineză, dar şi corespondenţe redirecţionate către alte destinaţii, în portugheză, rusă sau germană. Se poate astfel intercepta o căutare online în timp real în sistemul cartografic Google. Sistemul Fairview permite, de exemplu, interceptarea unor apeluri telefonice prin intermediul unei asocieri cu o întreprindere de telefonie americană ce are, la rândul său, acces la reţeaua braziliană. James Clapper, directorul serviciilor de informaţii americane, a declarat pentru publicaţia „O Globo” că „SUA obţin informaţii de la serviciile secrete străine într-o manieră identică şi recunoscută de toate ţările”.

SPIONAJ CIBERNETIC Un fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Louis Freeh, a declarat că serviciile de informaţii americane ar trebui să depună mai multe eforturi în analizarea datelor colectate de pe internet, a celor telefonice şi financiare, pentru a contracara posibile atacuri ale teroriştilor cibernetici. Louis Freeh, care a făcut aceste declaraţii înainte de un forum al serviciilor de informaţii la nivel mondial, care se desfăşoară începând de ieri în Irlanda, a afirmat că hackerii care doresc să preia controlul sau să distrugă elemente-cheie ale infrastructurii SUA ar putea provoca mai multe daune decât teroriştii care au condus atacurile de la 11 septembrie 2011, de la New York şi Washington. Fostul director FBI a afirmat că sistemele computerizate care controlează centralele electrice, navigarea aeronavelor şi cea a navelor şi chiar iluminarea stradală ar putea fi ţinta atacurilor informatice, cu scopul blocării societăţilor şi pentru a provoca o distrugere în masă a vieţii şi proprietăţii. Doar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat încă, a atras el atenţia, nu înseamnă că agenţiile de spionaj cibernetic ale altor guverne nu pot face acest lucru.

Taguri articol


12