Bush îl propune pe Blair emisar special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bush îl propune pe Blair emisar special al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu

Externe 22 Iunie 2007 / 00:00 537 accesări

Premierul britanic Tony Blair a primit, joi, omagiile miniştrilor săi, care l-au aplaudat în picioare, în cadrul ultimei reuniuni a Cabinetului, înainte de a-şi părăsi funcţia, la 27 iunie. Mai mulţi miniştri au luat cuvîntul pentru a saluta bilanţul lui Blair, aflat de zece ani la putere şi care a ales să părăsească funcţia la jumătatea celui de-al treilea mandat. Tony Blair a luat cuvîntul la finalul reuniunii, care a durat 30 de minute. Speculaţiile despre viitorul său fac acum deliciul presei mondiale. Aliatul său fidel, preşedintele american George W. Bush i-a propus să fie trimisul special al Cvartetului în Orientul Mijlociu. Informaţia transmisă de o sursă anonimă de la Casa Albă şi preluată de BBC a fost dezminţită, dar nu categoric. Preşedintele şi secretarul de Stat Condoleeza Rice ar fi discutat direct cu Tony Blair despre posibilitatea ca acesta să fie trimisul special al Cvartetului, (SUA, UE, Rusia, ONU).

Prerogativele de emisar special pentru Orientul Mijlociu ar fi însă pe măsura ambiţiei politicianului britanic, mai ales în contextul tot mai nesigur din regiune. Un summit la care vor participa liderul palestinian Mahmud Abbas, cel israelian, Ehud Olmert, regele Iordaniei Abdallah al-II lea şi preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, va avea loc luni, în Egipt. Reuniunea are loc după criza declanşată de preluarea controlului de către Hamas asupra Fîşiei Gaza, la 15 iunie.

Un alt focar de violenţă îl reprezintă controversatele raiduri ale aviaţiei israeliene în sudul Libanului. Joi, aviaţia israeliană a survolat la joasă altitudine, sudul şi estul Libanului, fiind cele mai intense astfel de operaţiuni de la începutul anului. Patru aparate de zbor au survolat oraşul-port Tyr, provocînd un zgomot intens. Mai multe avioane au survolat sectoarele de vest, centru şi est ale zonei frontaliere libano-israeliene, unde este desfăşurată Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL). Avioanele au survolat şi oraşul Nabatiye, bastion al grupării şiite Hezbollah, din sudul Libanului, oraşul-port Saida, situat la 40 de kilometri la sud de Beirut şi valea Bekaa, în special Baalbek, un alt fieff al Hezbollah, la 85 km la nord-est de capitala libaneză. Operaţiunile israeliene în sudul Libanului constituie o încălcare a rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate a ONU, care a pus capăt, în august 2006, războiului de 34 de zile dintre Israel şi Hezbollah şi au fost criticate de ONU.

Cetăţenii români părăsesc Fîşia Gaza

Un număr de 16 românce, împreună cu copiii lor, care trăiesc în Fîşia Gaza, vor să părăsească regiunea ca urmare a violenţelor ce au avut loc între grupările al-Fatah şi Hamas. Purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, Ilie Bănică, a anunţat că Ambasada României la Tel Aviv a iniţiat demersuri pentru repatrierea românilor din Gaza. Gruparea radicală Hamas a preluat controlul în Fîşia Gaza, după ce a învins forţele de securitate loiale preşedintelui Abbas. În prezent, teritoriul este izolat, după ce Israelul a închis punctele de trecere a frontierei. Autorităţile israeliene au anunţat că orice cetăţean străin poate pleca cînd doreşte, prin punctul de trecere Erez.

Nu numai România încearcă să îşi repatrieze cetăţenii din teritoriile palestiniene. Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a început evacuarea tuturor cetăţenilor săi. Circa 25 de persoane declaraseră deja că vor să părăsească zona. Şi în acest caz, majoritatea cetăţenilor bulgari ce trăiesc în Gaza sînt rodul unor căsătorii mixte, între bulgari şi palestinieni. Ucraina a evacuat 91 dintre cetăţenii săi din Fîşia Gaza. Un număr de 26 de femei şi 65 de copii s-au întors în Ucraina, miercuri noapte.



12