Canicula toropeşte România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Canicula toropeşte România!

Recomandări pentru prevenirea incidentelor în perioada caniculei
Eveniment 24 Iunie 2008 / 00:00 1072 accesări

Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) informează că temperaturile vor creşte pînă miercuri la 37 de grade Celsius, astăzi vremea fiind deosebit de caldă în întreaga ţară, temperaturile ajungînd - şi depăşind! în unele zone - 35 de grade Celsius. În Dobrogea, temperatura maximă atinsă la umbră a fost, ieri, de 31 de grade Celsius. Astăzi, indicele temperatură-umezeală se va afla în jurul pragului critic de 80. În noaptea de marţi spre miercuri, meteorologii anunţă ploi abundente, cu descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vîntului, iar pentru miercuri meteorologii anunţă o uşoară scădere a temperaturilor.

Cluburile de pensionari, puncte de prim ajutor!

Autoritatea de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa a dispus, ieri dimineaţă, verificarea stocurilor de materiale sanitare şi medicamente la toate unităţile sanitare cu paturi din judeţ. Controalele vor fi efectuate pe parcursul întregii săptămîni şi vor continua şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ), cu respectarea ordinelor 1090 şi 1092. ”Am recomandat ca toate unităţile sanitare să flexibilizeze programul şi acoperirea lui astfel încît să putem face faţă tuturor solicitărilor. Primăria Constanţa a avut o iniţiativă foarte bună cu deschiderea acelor cluburi pentru pensionari, care pot fi folosite ca puncte de ajutor în caz de caniculă, mai ales că sînt dotate cu aer condiţionat. Sfătuim cetăţenii să nu aştepte ca noi să înfiinţăm astfel de puncte şi să se orienteze şi să găsească modalităţi de a se relaxa la răcoare în magazine şi unităţile comerciale dotate corespunzător cu aparate de ventilaţie şi aer condiţionat. Problema cu care ne confruntăm şi noi, ca şi alte judeţe, este deficitul, de cel puţin 20%, de personal medical. Ne putem descurca prin reorganizarea activităţii, însă nu pe termen lung şi cu limite. Oamenii pot face faţă suprasolicitărilor doar într-o perioadă limitată şi cu acoperire financiară corespunzătoare. Am scos la concurs 15 posturi la SAJ. Au fost doar trei persoane înscrise, din care doar una a luat concursul”, a declarat conducerea ASPJ Constanţa.

Doctorul vă sfătuieşte…

Cadrele medicale vin cu o serie de recomandări pentru populaţie, în sensul prevenţiei oricăror incidente neplăcute. Dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul ASPJ Constanţa, spune că este bine să se evite, pe cît posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00, iar dacă în încăperi există aer condiţionat, este bine ca aparatul să fie reglat astfel încît temperatura să fie cu 5 grade mai mică decît temperatura ambientală. Nici ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius. “Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine)”, spune medicul. Un alt sfat către populaţie este că poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Medicii recomandă ca, pe parcursul zilei, să se facă duşuri calduţe, fără ca apa să fie ştearsă de pe corp. Lichidele au şi ele un rol foarte important. “Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii”, a mai spus dr. Popescu. Tot la capitolul băuturi, medicii spun că trebuie evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sînt diuretice. Dr. Popescu spune că în această perioadă este bine să se consume fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. De asemenea, este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Legat de activitatea în aer liber, cadrele medicale spun că trebuie evitată. “Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sînt în vîrstă sau cu dizabilităţi, interesîndu-vă de starea lor de sănătate”, a mai declarat doctorul.

Fără corturi pentru caniculă!

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice, a luat decizia eliminării corturilor pentru caniculă, acestea neavînd niciun fel de ventilaţie. El a considerat că, în asemenea condiţii, nu se poate acorda primul ajutor. “Nu folosiţi corturi pentru a apăra populaţia de caniculă. Folosiţi spaţii cu aer condiţionat, cum ar fi şcolile, dispensarele, farmaciile şi centrele comerciale”, recomandă demnitarul.

Atenţie sporită la bebeluşi şi copii mici

La rîndul său, dr. Mihaela Dinisov, directorul medical adjunct al ASPJ, spune că, în cazul sugarilor şi în cazul copiilor mici, se impune realizarea unui ambient cît mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut pînă în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. “Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cîte ori sugarul solicită. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode şi nu va fi scos din casă decît în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu şăpcuţă pe cap”, mai explică dr. Dinisov.

Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să-şi continue tratamentele

În cazul persoanelor vîrstnice şi a celor cu afecţiuni cronice, medicii spun că este bine ca acestea să stea într-un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Pe lîngă sfaturile obişnuite, medicii recomandă continuarea tratamentelor conform indicaţiilor medicului. “Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, a declarat dr. Dinisov.

Obligaţiile angajatorilor

Angajatorii primesc şi ei o serie de recomandări. Medicii spun că pentru ameliorarea condiţiilor de muncă trebuie asigurată ventilaţia la locurile de muncă, trebuie asigurată o alternare a efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, patronii sînt obligaţi să asigure apa minerală în catităţi adecvate, cîte 2 - 4 litri/persoană/schimb, să asigure echipamentul individual de protecţie, dar şi duşuri pentru salariaţi, în funcţie de caz.



12