Carantină de Ebola în trei state americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carantină de Ebola în trei state americane

Monden 27 Octombrie 2014 / 00:00 498 accesări

Febra hemoragică Ebola a depăşit pragul de 10.000 de cazuri şi a provocat 4.922 de morţi, potrivit ultimului bilanţ publicat, sâmbătă, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). După zile bune de acalmie, o veste înduioșătoare a făcut înconjurul lumii. În Mali, primul pacient identificat, o fetiță de 2 ani care s-a întors din Guineea, a murit la Kayes, oraș din vestul țării, unde peste 50 de persoane care au venit în contact cu micuța sunt plasate în carantină. Fetița a venit în contact cu sute de persoane, pe parcursul unui drum lung cu mașina, în care familia își punea mari speranțe să o salveze de epidemie.

Ebola este o boală înșelătoare și noi norme de carantină au fost impuse în trei state americane, pentru angajații din domeniul sănătății reveniți din regiuni lovite de Ebola. Președintele Obama a rezistat solicitărilor republicanilor pentru o interdicție a călătoriilor pentru consiliere în zona afectată ale oficialilor din domeniul sănătății, care au spus că o asemenea măsură ar putea fi contraproductivă. Preşedintele SUA a încercat să reasigure în privinţa potenţialei ameninţări reprezentate de virusul Ebola, cerându-le cetăţenilor americani să se bazeze pe fapte, nu pe temeri, şi îndemnându-i totodată la vigilenţă. ”Bolnavii pot să învingă această boală. Şi noi o putem învinge”, a declarat Barack Obama într-o alocuţiune săptămânală, încercând să reasigure în privinţa faptului că virusul Ebola nu se transmite uşor. Aceste declaraţii intervin în timp ce aproape 50 de oameni care au intrat în contact cu liberianul Thomas Eric Duncan, decedat din cauza Ebola pe 8 octombrie, la Dallas, au ieşit din perioada de carantină, fără ca vreunul să fi contractat boala.

MĂSURI DURE Alături de New York și New Jersey, statul Illinois a impus carantină pentru oricine sosește pe teritoriul său cu un risc de a fi contractat Ebola în Africa de Vest. Prima persoană care a fost supusă noilor reguli a fost Kaci Hickox, o asistentă de la organizația de caritate Medici Fără Frontiere, care s-a întors vineri din Sierra Leone, pe aeroportul Newark din New Jersey, unde a fost interogată de serviciul de protecție, primind diagnosticul de febră și fiind apoi izolată și transferată într-un spital. ”Sunt speriată că, la fel ca mine, ei vor ajunge și vor vedea o frenezie a dezorganizării, teamă și, cel mai înfricoșător, carantină”, a scris asistenta într-un articol publicat în ”Dallas Morning News”. Statele New York și New Jersey au impus o carantină de 21 de zile pentru persoanele care călătoresc în zona în care se manifestă epidemia de Ebola, după ce un medic din New York a fost diagnosticat cu această boală, joi, la câteva zile de la întoarcerea din Guineea, unde s-a ocupat de pacienți afectați de Ebola. Cazul doctorului și faptul că el a ieșit în oraș în perioada anterioară manifestării simptomelor bolii au reînnoit îngrijorarea din SUA cu privire la răspândirea maladiei.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a început de duminică o vizită în țările din Africa de Vest cele mai afectate de virusul Ebola. Samantha Power efectuează această vizită în Guineea, Sierra Leone, Liberia, precum și în Ghana, ”pentru a demonstra sprijinul SUA pentru aceste țări și pentru eforturile lor de combatere a acestei maladii mortale, precum și pentru a atrage atenția asupra nevoii unui sprijin internațional crescut”, potrivit unei declarații a misiunii SUA la ONU. Demnitarul american se va întâlni cu oficialii locali și ai ONU și va vizita centrele de coordonare a luptei împotriva Ebola. Ambasadorul SUA va ajunge apoi la Bruxelles, pentru discuții cu oficialii europeni cu privire la modalitățile de combatere a Ebola.

Este inimaginabil, dar epidemia de Ebola a îmbogățit pe unii dintre semenii noștri. A permis, de exemplu, proprietarilor numelui de domeniu de internet ”Ebola.com” să realizeze o foarte profitabilă operațiune financiară, revânzând numele de domeniu, vineri, cu peste 200.000 de dolari. Tranzacția ilustrează o practică uneori riscantă de speculație, când investitorii pariază pe nume de domeniu de internet pe care le cumpără cu sume modice, iar apoi le revând mult mai scump, odată ce numele suscită un oarecare interes. În cazul de față, valoarea numelui Ebola.com a crescut puternic după începutul epidemiei care afectează Africa de Vest.

Cumpărătorul numelui de domeniu este o societate cu sediul în Rusia, numită Weed Growth Fund, cunoscută anterior sub numele de Ovation Research. Societatea a plătit 50.000 de dolari cash și 19.192 de acțiuni la societatea Cannabis Sativa, care valorează aproape 170.000 de dolari. Această ultimă societate promovează utilizarea medicală a marijuana. Motivele din spatele vânzării numelui de domeniu nu sunt cunoscute, dar proprietarul Cannabis Sativa, fostul guvernator al statului New Mexico, Gary Johnson, a declarat public că, în opinia sa, canabisul ar putea fi util în tratarea bolnavilor care au contractat febra hemoragică. Vânzătorul numelui Ebola.com este firma Blue String Ventures, cu sediul în Nevada, care se descrie drept o societate ce investește în nume de domenii și mărci pe internet. ”Dacă sunteți în căutarea unui supernume de domeniu pentru firma dumneavoastră, există șanse mari să vă putem ajuta”, scrie Blue String Ventures pe site-ul său de internet. Firma a deținut și alte nume de notorietate, precum Fukushima.com.

Site-ul Ebola.com conține articole despre maladie și răspunsuri la întrebările cele mai frecvente privind febra hemoragică ce a provocat moartea a aproape 4.900 de persoane de la începutul anului.

Taguri articol


12