Carduri de sănătate refuzate. Și la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Carduri de sănătate refuzate. Și la Constanța!

Sănătate 18 Martie 2015 / 00:00 903 accesări

Aproximativ o sută de ieșeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar putea fi puse în pericol în momentul utilizării acestuia, în timp ce reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași spun că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraților. Reprezentanții CJAS Iași au declarat, însă, că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraților, în condițiile în care pe card apar doar numele persoanei asigurate și un număr de identificare. ”Asigurații nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte județe în care cardul a fost respins din rațiuni religioase. Câțiva asigurați, mai puțin de o sută, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului și numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic și sănătos al CNAS care va pune o barieră în fața serviciilor medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal”, a spus președintele CJAS Iași, Robert Dâncă.

            CONSTANȚA Numărul constănțenilor care au refuzat cardul de sănătate este mai mic. Președintele/director al CJAS, jr. Dragoș Poteleanu, a declarat că doar 31 de persoane au refuzat cardul de sănătate. Motivele fie au fost religioase, existând acuze din partea unor asigurați că cei de la CNAS sunt sataniști, fie s-au legat de riscul de a face publice unele informații inscripționate pe carduri. ”Nu știu de unde au înțeles așa ceva. Datele sunt confidențiale. Nimeni nu divulgă nimic. Asiguratul își poate personaliza PIN-ul”, a spus jr. Poteleanu. Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maximum 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate. Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Persoanele care refuză cardul naţional de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinţă de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci când beneficiază de asistenţă medicală, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului-cadru.



12