CCR, răspuns în doi peri privind campania lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hachiţele Constituţiei

CCR, răspuns în doi peri privind campania lui Băsescu

Politică 23 Mai 2014 / 00:00 537 accesări

PRECEDENT PERICULOS “Fermierul” de la Cotroceni a purtat un tricou electoral, în timp ce o ţinea de mână pe Elena Udrea. Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a spus că acest lucru nu i se pare neobişnuit, căci şi el poartă tricouri. Evident că nu electorale. Ştim că vă dă cu virgulă. Şi nouă. După ce premierul Victor Ponta a anunţat că îi va face sesizare la CCR, Băsescu a strigat şi mai tare că va face ce vrea el. Sesizarea a fost analizată, s-a dat verdictul şi noi am rămas tot în ceaţă. Pentru mulţi români, probabil că decizia CCR, de miercuri seară, este o nebuloasă. Toată lumea se aştepta ca magistraţii Curţii să spună negru pe alb dacă Băsescu a încălcat Constituţia prin implicarea lui în campania partiduleţului său. În schimb, decizia de la CCR a stabilit că între premier şi preşedinte nu există... un conflict. Bine, şi la vară e cald. Deci, preşedintele nu poate fi înscris într-un partid, dar poate face campanie electorală pentru o anumită formaţiune politică? De când?

PISICA, ÎN CURTEA GUVERNULUI Miercuri seară, imediat după decizie, în locul lui Augustin Zegrean (?), judecătorul Toni Greblă a încercat să explice că decizia CCR are la bază lipsa unor atribuţii de a lămuri comportamentul unor demnitari în exerciţiul mandatului. Tot el spunea însă că, în situaţia în care se încalcă prevederile constituţionale, este prevăzută în Legea fundamentală declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului. În acest fel, nu numai că s-a creat un precedent periculos, dar s-a pasat o decizie clară în curtea Parlamentului: „În ceea ce priveşte comportamentul preşedintelui, acesta este definit de Constituţie ca mediator între puterile statului, între instituţii, între stat şi cetăţeni, astfel încât Parlamentul este în drept să analizeze dacă anumite gesturi, atitudini şi declaraţii politice au încălcat sau nu Constituţia“. Deci, în cazul în care Parlamentul va decide că Băsescu trebuie suspendat, considerându-se că a încălcat Constituţia prin purtarea tricoului electoral, abia atunci CCR se poate pronunţa. Şi până atunci campania electorală s-a sfârşit şi românul nu mai înţelege nimic.

O LEGE SPECIALĂ Premierul Victor Ponta a afirmat ieri, în replică la decizia CCR, că trebuie reglementat legislativ dacă înalţii funcţionari pot participa sau nu la o campanie electorală şi că, în cazul preşedintelui Băsescu, „bunul simţ nu funcţionează“, deci trebuie trecut în lege: „Cei de la CCR nu s-au pronunţat dacă are voie sau nu Traian Băsescu să facă campanie electorală. Ei au spus „nu e în competenţa noastră, stabiliţi legislativ sau suspendaţi-l şi atunci vă putem spune”. Dar cel mai important, din punctul meu de vedere, este ca viitorii înalţi funcţionari ai ţării, viitorii preşedinţi, viitorii magistraţi, viitorii ambasadori să ştie foarte clar că ceea ce a făcut Traian Băsescu este împotriva spiritului politicii şi împotriva unei legi pe care o vom promova în Parlament“. Întrebat ce părere are despre participarea unor şefi de deconcentrate locale la un miting al Alianţei PSD-PC-UNPR de la Sibiu, premierul Ponta a spus: „Înalţii funcţionari publici nu au voie să facă campanie. Nici măcar preşedintele ţării n-are voie să facă campanie, dar ştiţi cum e: peştele de la cap se împute. Când văd că preşedintele ţării îşi pune tricouri şi participă la mitinguri electorale, cum să le ceri celor mai mici să respecte aceste reguli?“.



12