Ce specialitate medicală lipsește sistemului sanitar românesc?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce specialitate medicală lipsește sistemului sanitar românesc?

Sănătate 13 Decembrie 2014 / 00:00 721 accesări

Specialiștii Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab (SND) sunt de părere că sistemul sanitar românesc are mare nevoie de introducerea podiatriei (o specialitate recunoscută în 19 țări, din care 13 europene și șase din afara Europei - Australia, Africa de Sud, SUA, Noua Zeelandă și Peru), în condițiile în care rata amputațiilor picioarelor este tot mai mare, din cauza complicațiilor ivite ca urmare a diabetului. Președintele SND, conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește numărul mare al amputațiilor membrelor inferioare cauzate de neuropatia diabetică. El susține că se impune urgent introducere și dezvoltarea podiatriei și în țara noastră. ”Activitățile desfășurate în această specialitate sunt diverse și sunt conexe cu specialități precum diabet zaharat, chirurgie, medicină internă, dermatologie și ortopedie. Podiatria se bazează pe măsuri terapeutice preventive, curative și de reabilitare a piciorului”, a declarat conferențiarul.

Podiatrii se ocupă de toate problemele piciorului, inclusiv de pacienți cu unghii încarnate, monturi, deformări ale degetelor, cu probleme de piele la nivelul piciorului, pacienți cu sănătate precară a piciorului.

CURSURI LA CONSTANȚA Precizăm că la Constanța, asistenții medicali pot să urmeze cursuri de specialitate în ceea ce privește îngrijirea piciorului diabetic. Asemenea cursuri sunt susținute de către lectori ai Ordinului Asistenților Medicali, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Constanța. Pacienții care au afecțiuni severe ale picioarelor, ca urmare a neuropatiei diabetice, primesc îngrijiri și în cadrul Clinicii de Dermato-venerice a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”.

Taguri articol


12