Cea mai mare grevă din istoria recentă a României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai mare grevă din istoria recentă a României

Eveniment 05 Octombrie 2009 / 00:00 1257 accesări

Aşa cum au anunţat încă de luna trecută, în semn de protest faţă de asumarea răspunderii Guvernului faţă de pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, bugetarii intră, de astăzi, în grevă generală. Sindicatele care fac parte din Alianţa Bugetarilor numără peste 800.000 de membri din cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din România. Sindicaliştii sînt nemulţumiţi de scăderea veniturilor angajaţilor din sistemul bugetar odată cu intrarea în vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaţilor din domeniul public în perioada octombrie - decembrie 2009 şi de concedierea unui număr mare de salariaţi anunţată pentru anul 2010, arată Alianţa Bugetarilor. Organizaţia a stabilit un amplu calendar de proteste, prima acţiune de protest organizată de Alianţa Bugetarilor fiind pichetarea Palatului Parlamentului, chiar în ziua asumării răspunderii de către Guvern pe Legea salarizării unitare, Legea educaţiei naţionale şi Legea privind reorganizarea instituţiilor publice. Greva de astăzi va fi urmată de proteste de stradă programate să aibă loc, miercuri, în Capitală.

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Simion Hancescu, a declarat că Alianţa Bugetarilor a decis să se declanşeze grevă generală în 5 octombrie, în întreg sectorul bugetar, copiii fiind sfătuiţi să nu vină luni la şcoală. „Vineri, pînă în jurul orei 19.00, confirmaseră că vor participa 4.500 de membri ai organizaţiei noastre. Mai sînt, însă, membri din mediul rural care nu au transmis încă confirmarea participării. Din datele pe care le deţinem, vom participa peste 85% dintre membrii noştri. Îmi pare rău că sînt colegi care nu se vor alătura grevei (printre care cadrele didactice de la Şcoala Generală „Ion Luca Caragiale” din Constanţa şi la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn” din Constanţa), dar, avînd în vedere faptul că participarea la grevă este opţională, mă abţin să comentez decizia lor”, a declarat Ioana Purcărea, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţămîntul Preuniversitar Constanţa.

Peste 800.000 de salariaţi din administraţia publică, sănătate şi învăţămînt îşi vor înceta activitatea, astfel încît copiii nu vor merge la lecţii, spitalele nu vor face internări decît în regim de urgenţă, iar vămile, ghişeele caselor de pensii ori ale primăriilor vor avea lacăt pe uşă. În unele şcoli, grădiniţe şi creşe se va asigura doar supravegherea copiilor, dar nu se vor face lecţii. “Nu se va lucra în nicio instituţie bugetară, singurii care îşi vor îndeplini sarcinile de serviciu sînt poliţiştii şi cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenţă, care, prin lege, nu îşi pot întrerupe activitatea. Ei vor purta o banderolă albă pe braţ în semn de protest”, a precizat preşedintele FSLI, Aurel Cornea. Astăzi, în administraţia publică va fi blocată activitatea din primării, consilii judeţene, trezorerii, finanţe, servicii de taxe şi impozite, case de pensii, doar în instituţiile de asistenţă socială va fi asigurată o treime din activitate, aşa cum prevede legea. Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vor picheta sediile a 27 de prefecturi din ţară şi ameninţă cu greva generală pe termen nelimitat, din 28 octombrie, nemulţumiţi de legile salarizării şi reorganizării instituţiilor publice. Alianţa Bugetarilor a anunţat că va participa la mitingul organizat de confederaţiile sindicale, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente, în 7 octombrie, precum şi faptul că salariaţii din sectorul bugetar nu se vor implica şi nu vor participa la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie. Alianţa Bugetarilor a lansat un apel la solidaritate pentru colegii din mediul privat care trec prin aceleaşi probleme ca angajaţii din sectorul bugetar. „Ziua de 5 octombrie trebuie să fie o dată care înseamnă solidaritate între angajaţii bugetari şi angajaţii din mediul privat”, a declarat preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor. Şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a decis să între în grevă japoneză de solidaritate cu bugetarii care vor face grevă generală în 5 octombrie şi să participe la mitingul de protest din 7 octombrie alături de sindicaliştii de la Cartel Alfa. Potrivit FEN, Guvernul, prin rectificările negative, a diminuat bugetul Educaţiei cu circa 2,5% din PIB în 2009, încălcînd “flagrant” Legea învăţămîntului. Reprezentanţii FEN mai spuneau că Executivul a hotărît diminuarea cu 15,5% în lunile octombrie - decembrie 2009 a salariilor angajaţilor din sistemul educaţional şi reclamau că Acordul încheiat de către federaţiile sindicale cu reprezentanţii Guvernului, în 6 mai, a fost grav încălcat de către Executiv, Legea 221/2008 privind majorarea salariilor personalului didactic nu a fost nici pînă în prezent pusă în aplicare, iar creşterile salariale nu se regăsesc nici în proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor.

Sanitas a decis să participe la grevă

Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat că sistemul bugetar are deja un deficit de 24.000 de salariaţi faţă de normativele în vigoare, iar acordarea concediului forţat timp de zece zile ar duce la dezechilibrarea sistemului bugetar cu grave consecinţe pentru sistemul sanitar. Şi Biroul Executiv al Federaţiei Sindicatelor Tesa din Sănătate a anunţat că va participa la proteste, în acest sens fiind începute pregătirile la nivelul întregii ţări. Spitalele nu vor face internări pentru cazurile curente, iar urgenţele vor fi probabil asigurate de medicii care nu sînt membri ai SANITAS, conform preşedintelui SANITAS, Marius Petcu. “Astăzi, cel puţin membrii SANITAS îşi vor întrerupe activitatea. Urgenţele ar putea fi asigurate de cei care nu sînt membri ai federaţiei noastre, dar care vor beneficia şi ei de drepturile pe care noi le vom obţine”, a declarat Marius Petcu. Aproximativ 120.000 de salariaţi din sănătate vor intra în grevă.

Cea mai mare acţiune din istoria recentă a ţării

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a afirmat, ieri, că greva generală de astăzi a bugetarilor va fi cea mai mare acţiune de acest gen din istoria recentă a ţării. “Ne nemulţumesc legea unică a salarizării, concedierile masive şi cele zece zile de concediu forţat. Ne deranjează foarte mult şi modul în care s-a purtat dialogul. Guvernul şi-a asumat răspunderea fără să consulte pînă la capăt partenerii sociali. Sper ca politicienii să fie inteligenţi şi să ne cheme la discuţii. Noi nu avem niciun interes să facem grevă. Dacă nu va fi aşa, în curînd vom avea şi o grevă generală pe termen nelimitat”, a avertizat Vasile Marica, adăugînd că bugetarii sînt afectaţi de foarte mult timp de criză, “de cînd se află la guvernare actuala conducere a ţării”. “Nu noi am creat criza. Trebuie să îi respectăm pentru că au mandatul cetăţenilor, acel mandat de 12-15%, care se prezintă la vot. Trebuie să pună problemele noastre înaintea disputelor politice. Dacă nu vor face asta, îi vom obliga să o facă. În curînd ni se vor alătura si cei din economia reală la proteste”, a mai declarat preşedintele Sed Lex. „Din cadrul Sed Lex Constanţa vor participa la acţiunea de luni (astăzi - n.r.) aproximativ 1.500 din membri. Principala noastră revendicare este renegocierea grilei de salarizare din legea unică a salarizării pe care guvernanţii au aprobat-o. În urma negocierilor purtate cu sindicatele, se ajunsese la o înţelegere, dar varianta pe care au promulgat-o nu era cea asupra căreia sindicaliştii au căzut de acord. De asemenea, cerem să se renunţe la trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor. Este ceva impardonabil. Concluzia la care au ajuns guvernanţii, că în acest fel vor reduce cheltuielile, este puerilă. Dacă tot voiau să reducă cheltuielile ar fi trebuit să înceapă cu ei. Să-şi reducă numărul de consilieri, de secretare sau de şoferi. Dar, în timp ce nouă ne taie din salarii, ei îşi măresc cheltuielile. Nu se poate aşa ceva”.

Veterinarii, în grevă japoneză

Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România a anunţat că, astăzi, veterinarii se vor afla în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu celelalte federaţii sindicale bugetare, iar miercuri vor participa la mitingul organizat de CNS Cartel Alfa. “Consiliul Naţional al Federaţiei Sindicale a Veterinarilor din România (FSVR), întrunit în 2 octombrie 2009, în şedinţă extraordinară, a hotărît continuarea acţiunilor de protest în sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din România, aşa cum a fost stabilit la Congresul federaţiei din 18 septembrie. Aceasta în condiţiile în care dialogul cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a dovedit neserios şi lipsit de perspectivă”, arată Federaţia. În opinia sindicaliştilor, conducerea ANSVSA a evitat stabilirea şi asumarea unor măsuri, pentru corectarea situaţiei şi evitarea unor eventuale blocaje de natură a afecta funcţionarea Autorităţii, “cu consecinţe nefavorabile pentru sănătatea animalelor, a populaţiei şi a mediului, consecinţe care se răsfrîng inevitabil şi asupra activităţilor economice din sectorul industriei alimentare şi/sau comerţului în România”. Veterinarii subliniază faptul că întreaga responsabilitatea revine ANSVSA şi a Guvernului, spune federaţia, care a prezentat duminică un caledar al protestelor.



12