Cea mai mare reţea de pedofili prin Internet, anihiliată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cea mai mare reţea de pedofili prin Internet, anihiliată

Monden 17 Martie 2011 / 00:00 517 accesări

• Copii salvaţi • O amplă reţea internaţională de pornografie infantilă pe Internet a fost anihilată şi 184 de suspecţi au fost arestaţi în cadrul celei mai mari operaţiuni a poliţiei împotriva unui astfel de tip de reţea, a anunţat, ieri, Europol. Un număr de 230 de copii, victime ale acestor crime teribile, au fost identificaţi, a declarat directorul Oficiului European de Poliţie Europol, Rob Wainwright, în cadrul unei conferinţe de presă de la Haga. ”Pot să confirm că aceasta este unul dintre cele mai mari succese din ultimii ani împotriva a ceea ce este, probabil, cea mai mare reţea de pedofili prin intermediul internetului în lume”, a adăugat acesta.

Numită ”Operaţiunea de salvare”, investigaţia, care a început acum trei ani, a identificat 670 de suspecţi în total, la nivel mondial, dintre care 184 au fost arestaţi până acum. Europol a sprijinit şi coordonat investigaţiile timp de un an şi jumătate. Autorităţi de aplicare a legii din 13 state au lucrat împreună pentru a putea urmări infractorii la nivel global. Ţările implicate au fost Australia, Belgia, Canada, Grecia, Islanda, Italia, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, România, Spania, Marea Britanie şi SUA. Investigaţiile continuă şi în alte ţări unde, deşi nu au fost incluse în enumerare, deja au fost identificaţi mai mulţi suspecţi. Suspecţii erau membrii unui forum online - boylover.net - care încuraja relaţiile sexuale între adulţi şi băieţi minori. Pagina de Internet era deschisă dintr-un server aflat în Olanda şi, la momentul de maximă activitate, întrunea circa 70.000 de membri la nivel mondial. Odată ce stabileau legături pe site, unii membri mutau conversaţiile pe canale mai private, cum ar fi e-mail-ul, pentru a face schimb sau a transmite fotografii sau materiale video în care erau abuzaţi copii. Computerele ridicate de la persoanele care au fost arestate conţineau cantităţi enorme de imagini foto şi video care arătau copii abuzaţi.

• Trei ani de anchetă • Poliţia Română a precizat într-un comunicat că aceste rezultate operative spectaculoase sunt rezultatul unei cooperări poliţieneşti eficiente între autorităţile din numeroase ţări. Ca urmare a accesării acestui sistem informatic, Europol a transmis peste 4.000 de rapoarte de informaţii către poliţii din mai mult de 30 de ţări din Europa şi nu numai, care au condus la arestarea suspecţilor şi punerea sub protecţie a victimelor. Prin aceste rapoarte informative au fost identificate legăturile dintre reţeaua infracţională şi multe alte cazuri aflate în lucru. Investigaţia s-a derulat pe parcursul a trei ani. La începutul investigaţiilor, echipe de ofiţeri sub acoperire pe Internet din Marea Britanie şi Australia s-au infiltrat pe site pentru a identifica cu rapiditate membrii care constituiau cel mai mare pericol la adresa copiilor. Poliţiştii au urmărit şi mutarea infractorilor pe alte pagini web, unde au continuat investigaţiile şi evaluările de risc. În anul 2009, Centrul de Combatere a Exploatării Copiilor şi de Protecţie Online din Marea Britanie (CEOP) a localizat deţinătorul paginii web şi a identificat server-ul din Olanda, cu implicarea poliţiei din Zaanstreek-Waterland, aducând totodată şi Europol în cadrul investigaţiei. În perioada iunie 2008 - iunie 2009, autorităţile de aplicare a legii din Canada, Italia, Noua Zeelandă şi SUA s-au alăturat operaţiunii, întrucât amploarea internaţională la care lucra această reţea devenise cunoscută şi membri ai reţelei fuseseră identificaţi pe teritoriile acestor state.

În luna ianuarie 2010, Europol şi autorităţile din Australia şi Marea Britanie au primit copii ale server-ului paginii de Internet. În cooperare cu poliţia din Olanda, Europol a reconstruit offline forum-ul şi a studiat conexiunile server-ului pentru a produce informaţiile care au fost ulterior diseminate la nivel internaţional autorităţilor de aplicare a legii. Până acum, Europol a distribuit 4.202 rapoarte informative către 25 state membre UE şi către opt alte ţări. După identificarea a 670 de suspecţi, autorităţile internaţionale de aplicare a legii lucrează în continuare cu parteneri din alte ţări. Acest lucru a condus la arestarea mai multor persoane suspectate de comiterea de infracţiuni grave împotriva unor minori, care în prezent aşteaptă să fie trimise în judecată.



12