Cel mai mare „Festival de Artă Culinară Turcească” din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cel mai mare „Festival de Artă Culinară Turcească” din România

Justiție 29 Octombrie 2007 / 00:00 961 accesări

„Festivalul de la Artă Culinară Turcească” de la Fîntîna Mare a fost organizat la iniţiativa primarului comunei Independenţa, Cristea Gâscan, şi face parte din programul său de promovare şi dezvoltare a satului Fîntîna Mare ca punct etno-turistic pe traseul Mangalia - Adamclisi. „Localitatea Fîntîna Mare a fost aleasă ca loc de desfăşurare a acestui festival la solicitarea mea şi a comunităţii turce pentru că am vrut să concretizăm unul dintre cele mai importante puncte din programul de dezvoltare şi promovare a acestei zone”, a declarat primarul comunei Independenţa. Evenimentul a fost organizat, sîmbătă, 27 octombrie, în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) şi a beneficiat de participarea a peste 400 de iubitori de tradiţii culinare, a Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, Haluk Agca şi a soţiei acestuia, a preşedintelui UDTR, Osman Fedbi şi a reprezentanţillor filialelor din peste 20 de localităţi din România. „Căminul Cultural, pe care îl pregătisem ca loc pentru desfăşurarea acestui festival, s-a dovedit, la propriu, neîncăpător. Am avut peste 400 de participanţi etnici turci de la filialele UDTR din Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Hîrşova, Cobadin, Babadag, Isaccea, Măcin, Medgidia, Techirghiol, Cumpăna şi Fîntîna Mare. Consulul Turciei s-a arătat extrem de impresionat, deoarece nu se aştepta ca acest eveniment să aibă un asemenea ecou”, a mai declarat Cristea Gâscan.

Cel mai important factor în cadrul organizării acestui eveniment a fost comisia de femei a UDTR, care, alături de autorităţile locale, acordă o atenţie deosebită promovării artei culinare turceşti, renumită în ţară şi în străinătate, a cîntecului şi dansului popular al turcilor din Dobrogea, a valorilor culturale ale turcilor dobrogeni, prin proiectele derulate în cadrul organizaţiei. „Festivalul de Artă Culinară Turcească” a avut două segmente interdependente, unul reprezentat de expoziţia, concursul şi degustarea de produse culinare turceşti şi celălalt, care a constat într-un spectacol de cîntece şi dansuri tradiţionale, susţinut de două ansambluri folclorice (aparţinînd UDTR), care au prezentat un program de cîntece şi dansuri tradiţionale turceşti din zona Mării Negre. Juriul, din care au făcut parte şi primarul comunei Independenţa, Consulul Turciei şi reprezentanţi ai UDTR, a avut dificila sarcină de a stabili cîştigătorul la fiecare dintre cele trei categorii, mîncare tradiţională, plăcintă şi dulciuri. „S-au prezentat peste 100 de feluri de mîncăruri şi dulciuri, fiecare cu specificul, gradul de dificultate al preparării şi estetica ei. A fost foarte greu să ne decidem”, a mai spus primarul comunei Independenţa. Fîntîna Mare a fost aleasă ca spaţiu pentru derularea celei de-a doua ediţii a „Festivalului de la Artă Culinară Turcească”, deoarece este singura localitate din România cu populaţie majoritară de etnie turcă. În contextul implicării continue a populaţiei turce în activităţile comunităţii şi în scopul promovării reale a valorilor acestei etnii, primarul Cristea Gâscan a mai declarat: „O să încercăm să organizăm cea de-a treia ediţie, adică cea din 2008, chiar în Independenţa, pe data de 21 mai, cu ocazia zilei comunei. Din estimările noastre, la anul, festivalul va atrage peste 1.000 de participanţi şi va fi, poate, cel mai mare eveniment de acest gen din Europa”.



12