Cele două românce din Siria sunt în viaţă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ştire infirmată

Cele două românce din Siria sunt în viaţă!

Externe 04 Iunie 2012 / 00:00 414 accesări

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că nu se confirmă informaţia privind presupusul deces al celor două tinere de cetăţenie română în incidentele de la Houla. ”Ambasada României la Damasc a reuşit să ia legătura telefonic, în cursul zilei de sâmbătă, cu tatăl celor două tinere, care a confirmat că acestea sunt în viată iar starea de sănătate a lor este foarte bună”. Şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a anunţat sâmbătă că cele două femei de origine română despre care s-a susţinut că au murit în masacrul de la Hula sunt în viaţă. Surse siriene au declarat vineri că două tinere românce, în vârstă de 18, respectiv 19 ani, ar fi fost ucise săptămâna trecută, la Houla, în Siria. Fetele sunt fiicele unui medic de origine siriană, Abdul Al Hakim Al Masri şi ale unei românce. Aceleaşi surse precizau că şi medicul Al Masri, care a studiat la Timişoara, ar fi murit în urma atacului din Houla.

PLAN DE DISTRUGERE Preşedintele sirian, Bashar Al-Assad, confruntat cu o insurecţie populară de peste 15 luni, a afirmat, ieri, în Parlament, că ţara sa face faţă unui plan de distrugere, punând din nou în cauză străinătatea. Bashar Al-Assad i-a calificat drept ”monştri” pe autorii masacrului de la Hula, în care au murit 108 persoane, pe 25 mai, şi a adus un omagiu armatei siriene. ”Ceea ce s-a întâmplat la Hula şi în alte locuri reprezintă nişte masacre sălbatice, nici chiar monştrii nu le-ar fi comis”, a spus Al-Assad. Rebeliunea şi regimul şi-au imputat reciproc responsabilitatea carnagiului de la Hula, în timp ce un înalt responsabil al ONU a afirmat că ”suspiciuni puternice planează asupra miliţiilor pro-regim”. Preşedintele sirian şi-a declarat determinarea de a pune capăt revoltei, afirmând că ţara sa se confruntă cu un plan de distrugere şi un război purtat din străinătate. El a exclus orice dialog cu opozanţii legaţi de străinătate, o aluzie îndeosebi la Consiliul Naţional Sirian al Opoziţiei, cu sediul în străinătate. Preşedintele sirian i-a acuzat întotdeauna mai ales pe occidentali că pun la cale un complot împotriva ţării sale. Discursul în Parlament, primul din ianuarie, survine în contextul în care planul de a pune capăt crizei al mediatorului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, a rămas literă moartă iar ţara se află în pragul unui război civil, potrivit multor lideri internaţionali. Peste 13.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de la începutul revoltei populare, în martie 2011, care s-a militarizat în următoarele luni.

INTERVENŢIE MILITARĂ ONU O majoritate de 58% dintre francezi se declară în favoarea unei intervenţii militare a ONU în Siria, cu 7% mai mulţi decât la o anchetă precedentă, realizată în februarie, potrivit unui sondaj Ifop efectuat pentru săptămânalul regional ”Dimanche Ouest France”. Bărbaţii (65%) sunt mai numeroşi în favoarea intervenţiei decât femeile (52%). De asemenea, 72% dintre partizanii dreptei o susţin, faţă de 65% dintre simpatizanţii stângii. Susţinătorii Frontului Naţional, partid de extremă-dreapta, se declară majoritatea (55%) împotriva unei intervenţii a ONU în Siria. Întrebaţi dacă Franţa ar trebui să se implice în această intervenţie militară, francezii au opinii împărţite: 50% ar fi de acord, iar 50% împotrivă. Sondajul a fost realizat pe Internet, în perioada 30 mai-1 iunie, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.006 persoane cu vârsta de cel puţin 18 ani.



12