Cele mai mari cinci universităţi din ţară cer evaluarea şcolilor doctorale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cele mai mari cinci universităţi din ţară cer evaluarea şcolilor doctorale

Educație 24 Aprilie 2017 / 17:30 2941 accesări

Membrii Consorțiului „Universitaria” (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București) atrag atenția asupra unor derapaje existente la nivel național cu privire la câteva situații cu impact major asupra învățământului superior și cercetării din România şi cer un proces riguros de evaluare a școlilor doctorale, solicitând și depolitizarea Consiliului Naţional al Rectorilor. "Conducerile celor cinci universități solicită Ministerului Educației Naționale asigurarea unui proces riguros de evaluare a școlilor doctorale, bazat pe o metodologie robustă. Consorțiul „Universitaria” consideră necesară implicarea necondiționată a reprezentanților săi în elaborarea metodologiei de evaluare a școlilor doctorale, astfel încât să se asigure atât mecanismul transparenței și al consultării publice, cât și valoarea adăugată certă, pe care universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria” o pot oferi", reiese dintr-un comunicat de presă trimis de Universitatea din Bucureşti.

Universitățile au solicitat Consiliului Naţional al Rectorilor depolitizarea acestei structuri. "Membrii Consorțiului „Universitaria” solicită public CNR depolitizarea conducerii acestei structuri, astfel încât Consiliul să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc, departe de influențe de natură politică. Nu în ultimul rând, membrii Consorțiului „Universitaria” solicită modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor CNR prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universități în funcție de numărul de cadre didactice, studenți și de activitatea de cercetare. Ca atare, Consorțiul „Universitaria” consideră necesar un demers rapid în acest sens, după care cele cinci universităţi pot decide revenirea în structura Consiliului Național al Rectorilor", reiese din comunicatul Universităţii din Bucureşti.

În ceea ce priveşte finanţarea sistemului de stat, conducerile celor cinci universităţi explică faptul că, din cauza subfinanțării sistemului de educație, România ar avea de suferit pe plan internaţional. "Recenta alocare a locurilor bugetate pentru admiterea la licență 2017 a dezavantajat unii membri ai Consorțiului „Universitaria”, care consideră că nu există justificare pentru această decizie arbitrară a Ministerului Educației Naționale", se arată în comunicatul instituţiei. Potrivit dezbaterilor făcute de Consorțiul „Universitaria”, studenţii reprezentanți ai celor cinci universități solicită Ministerului Educației Naționale și celorlalte instituții abilitate transmiterea Registrului Matricol Unic către Ministerul Transporturilor, în vederea asigurării facilității de achiziționare online a biletelor de tren de către studenți, precum și dezvoltarea Programului „Euro 200”, prin ridicarea pragului financiar de la 150 lei la 578 lei.

Plenul Consorțiului mai solicită public Ministerului Educației Naționale implicarea, prin reprezentanții săi, în întreg procesul de elaborare a noii legi a educației, anunțată ca demers al MEN.

Taguri articol


12