Centre after-school la sate - necesitate sau moft?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Important în educație

Centre after-school la sate - necesitate sau moft?

Administrație 11 August 2014 / 00:00 1604 accesări

TENDINȚĂ În toată alergătura în care sunt prinse administrațiile locale din mediul rural care încearcă să ajungă în pas cu vremurile actuale, educația rămâne mai mereu în urmă. Cu pași mici, se mai încearcă pe ici, pe colo, modernizarea unităților de învățământ, sau, acolo unde este nevoie, construirea altora noi. Interesant este că, în ultima vreme, tot mai multe primării depun proiecte prin care încearcă să acceseze fonduri pentru înființarea de grupuri after-school. Toată lumea s-ar întreba de ce ar fi necesare aceste centre la țară, în condițiile în care acest tip de serviciu este, de cele mai multe ori, contra cost. Adevărul este că și la țară sunt părinți care lucrează și care nu vor să-și țină copiii „cu cheia de gât”. Așa că putem vorbi despre necesitatea acestor servicii și în mediul rural. De la această nevoie pornește și tendința administrațiilor din comune de a înființa grupuri „after-school”.

SPRIJIN PENTRU COPII Una dintre localitățile constănțene în care se va înființa, în curând, un asemenea serviciu este Chirnogeni. Programul se va adresa copiilor cu probleme la învățătură. De altfel, 30 de elevi vor beneficia de program. Vor fi selectați după criteriile stabilite de reprezentanții școlii gimnaziale. „Copiii vor putea face acolo ore de pregătire suplimentară, meditaţii şi teme. De asemenea, tot acolo vor putea servi şi masa”, a spus primarul Gheorghe Manta. Partea cea mai bună este că, timp de cel puțin cinci ani, programul va fi gratuit. Investiția va fi susținută din fonduri europene, contractul de finanțare fiind semnat în urmă cu două săptămâni. Și în comuna Nicolae Bălcescu va funcționa un astfel de program. Mai exact, în cadrul căminului social aflat în plină construcție, copiii proveniți din familiile defavorizate vor face și ore de pregătire suplimentară. În acest caz, investiția este susținută din bugetul local. Și în Târgușor există planuri de înființare a unui after-school care să vină în sprijinul elevilor care își doresc mai multe activități extrașcolare. El va funcționa într-o clădire dezafectată ce urmează să fie renovată.

PROIECTE RESPINSE Nu toate administrațiile au avut noroc în această privință. Autoritățile din comuna Ciocârlia au încercat în repetate rânduri să obțină banii necesari pentru construirea unui after-school. În acest sens, a fost depus un proiect european integrat, ce viza, pe lângă înființarea acestui serviciu, asfaltarea străzilor din comună și inaugurarea unui ansamblu artistic pentru copii. Din păcate, proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, a fost declarat neeligibil. Primarul Traian Dragomir consideră că sunt cel puțin două motive pentru care proiectul a fost respins. Unul ar fi acela că în comună sunt 3.200 de locuitori, un număr destul de mic, ce nu ar justifica rentabilitatea unui astfel de proiect. Pe de altă parte, al doilea motiv ar fi incapacitatea administrației de a susține cheltuielile neeligibile. „Atunci când sunt analizate aceste proiecte, se iau în calcul şi costurile neeligibile, cum ar fi TVA-ul, care sunt suportate din bugetul local. Or, bugetul local nu ne permite să suportăm TVA-ul de 24%, în condiţiile în care noi avem venituri de aproximativ 4,4 milioane de lei, din care mai mult de jumătate dăm pe salarii”, a explicat primarul. În aceste condiții, autoritățile sunt nevoite să găsească alte surse de finanțare, ceea ce este foarte greu pentru autoritățile din Ciocârlia nevoite să-și plătească datoriile.



12