China investeşte miliarde de euro în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vizită istorică

China investeşte miliarde de euro în România

Eveniment 26 Noiembrie 2013 / 00:00 1100 accesări

SE SCRIE ISTORIA 19 ani. Atât a trecut de la ultima vizită a unui premier chinez în România. Acum câteva luni, când a aflat că premierul s-a dus în China, Traian Băsescu l-a luat peste picior, susţinând că Victor Ponta s-a dus să-şi piardă timpul pe acele meleaguri. Bănuim că acum regretă ironiile ieftine şi politicianiste... sau nu. Vizita prim-ministrului chinez, Li Keqiang, împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri, contractele de miliarde de euro ce vor fi încheiate de China cu România şi cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est, ce se desfăşoară astăzi, la Bucureşti, reprezintă un câştig major de imagine pentru premierul Ponta. Nici în aceste condiţii Băsescu nu se poate bucura pentru România, el declarându-se sceptic că vor fi încheiate asemenea contracte.

ORGOLII ÎN UE? Probabil că şi alţi şefi de state europene se uită spre România şi îşi rod unghiile de ciudă, pentru că cele mai mari ţări din Europa au încercat să-i „agaţe” pe chinezi, dar nu au reuşit. Punct ochit, punct lovit pentru Ponta. Trebuie să recunoaştem că această ţară are o economie stabilă şi a fost vânată de multe state europene, dornice de împrumuturi chineze. Săptămâna trecută, „Financial Times“ scria că vizita premierului chinez în Bucureşti a creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie „divide şi cucereşte“, pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul. Totodată, UE a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut să se menţină în linia politicii comune europene în cadrul negocierilor bilaterale şi multilaterale cu China.

INVESTIŢII… SURPRIZĂ Discuţiile dintre premierul Victor Ponta şi cel chinez, Li Keqiang, au fost prolifice. România şi China au semnat acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi cel termoelectric. Chinezii s-au arătat interesaţi şi de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Tot la Guvern a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation şi Mingyang Wind Power Group. Ponta consideră că mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi, iar implicarea Chinei în proiecte economice în regiune este un lucru pozitiv. Premierul Li Keqiang a declarat, la rândul său, că suma contractelor comerciale semnate la Bucureşti, între cele două părţi, este uriaşă: „Grupul de lucru va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi cele în domeniul infrastructurii şi cu toate aceste colaborări se vor depăşi valoarea şi suma iniţial stabilite în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, aş dori să fie o surpriză”.



12