Cinci ani de când am pierdut doi eroi în Afganistan. Comemorare la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu vor fi uitați

Cinci ani de când am pierdut doi eroi în Afganistan. Comemorare la Constanța

Eveniment 23 Septembrie 2018 / 16:36 2098 accesări

Sublocotenenții post-mortem Adrian Postelnicu și Vasile Claudiu Popa

Sublocotenenții post-mortem Adrian Postelnicu și Vasile Claudiu Popa

Eroii nu mor niciodată! Ei trăiesc pentru totdeauna în inimile și amintirile oamenilor care i-au cunoscut, i-au iubit, dar și în sufletele celor care au auzit despre ei abia după ce au dispărut dintre noi. Pentru că adevărații eroi nu se laudă și nu își etalează faptele vitejești, ci își duc luptele în liniște, cu modestie, fără să aștepte decorații. Printre eroii veritabili pe care nu avem voie să îi uităm se numără Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu și Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, membri ai Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale. Sâmbătă, 22 septembrie, s-au împlinit cinci ani de când cei doi au căzut la datorie în timp ce executau o misiune de luptă în Estul Afganistanului. În memoria celor doi, Centrul 39 Scafandri a organizat o ceremonie militară şi religioasă. Pentru că ei nu vor fi uitați niciodată.

Eroii nu mor niciodată! Ei trăiesc pentru totdeauna în inimile și amintirile oamenilor care i-au cunoscut, i-au iubit, dar și în sufletele celor care au auzit despre ei abia după ce au dispărut dintre noi. Pentru că adevărații eroi nu se laudă și nu își etalează faptele vitejești, ci își duc luptele în liniște, cu modestie, fără să aștepte decorații. Și poate că tocmai de aceea suntem DATORI să nu îi uităm și să îi cinstim cu fiecare ocazie pe care o avem. Printre eroii veritabili pe care nu avem voie să îi uităm se numără Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu și Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, membri ai Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale. Sâmbătă, 22 septembrie, s-au împlinit cinci ani de când cei doi au căzut la datorie în timp ce executau o misiune de luptă în Estul Afganistanului. Tragedia s-a întâmplat în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. După explozie, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, în ciuda eforturilor medicilor, nu au mai putut fi salvați. În memoria celor doi, Centrul 39 Scafandri a organizat sâmbătă, 22 septembrie, o ceremonie militară şi religioasă extrem de emoționantă și discretă, la care au participat foști colegi, rude și cunoscuți ai celor doi eroi. Pentru că ei nu au fost uitați, iar eroismul lor nu se va pierde niciodată.

POVESTEA EROULUI ADRIAN POSTELNICU

La începutul ceremoniei, comandantul Centrului de Scafandri, Comandorul Bogdan Dumitrescu, a ținut un discurs în care a vorbit despre Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu și Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, despre parcursul lor profesional și despre calitățile lor de neegalat. Despre Sublocotenentul post-mortem Adrian Postelnicu, comandantul Centrulu de Scafandri a spus că a iubit armata și țara, urmând un drum plin de realizări și o carieră militară strălucită. „Avea 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari. În anul 1999, a depus jurământul militar, fiind militar în termen la Clubul Sportiv al Armatei STEAUA din București, ca sportiv de performanță în disciplina Rugby. Om ambițios și luptător, cu abilități sportive deosebite, pătruns de dorința de a deveni militar profesionist, a optat și a fost selecționat pentru a deveni scafandru de luptă la Forțele Speciale din cadrul Forțelor Navale în anul 2004. Eroul nostru a depus apoi toate eforturile pentru perfecționarea pregătirii sale, absolvind diferite cursuri specifice forțelor speciale. Într-un timp scurt, a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, drept pentru care a fost trecut în corpul subofițerilor în anul 2009. În anul 2013, Adrian și-a manifestat dorința pentru a fi selecționat și a participat pentru prima oară la o misiune în Teatrul de Operațiuni din Afganistan”, a spus Comandorul Dumitrescu.

CINE A FOST VASILE CLAUDIU POPA

Acesta a vorbit și despre Sublocotenetul post-mortem Vasile Claudiu Popa, pe care îl descrie ca fiind un om dârz și luptător, un excelent profesionist în domeniul artileriei navale. „În vârstă de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V și cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale. A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de razboi, pentru militari. Absolvent al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, tânărul Vasile Claudiu Popa, a plecat din orașul natal la Constanța pentru a se înscrie la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Murgescu”, unde s-a format ca bun marinar și militar destoinic. În vara anului 2006, a devenit cadru militar în Forțele Navale, cu gradul de maistru militar clasa a V-a, și a început formarea strălucitei sale cariere militare, remarcându-se ca un excelent profesionist în domeniul artileriei navale. Om cu excelente calități fizice, psihice și morale, a fost selectat pentru a deveni scafandru de luptă și militar de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale GNFOS în anul 2009. De atunci, Vasile Claudiu și-a canalizat toate eforturile pentru o pregătire exemplară, acoperind, rând pe rând, un spectru larg de discipline specifice forțelor speciale. Militarul a reușit să atingă un nivel înalt de profesionalism, astfel că, în anul 2011, a participat pentru prima oară la o misiune în Teatrul de Operații din Afganistan, misiune încheiată cu succes și înaltă apreciere venită atât din partea țării noastre, cât și din cea a partenerului american. Seriozitatea în pregătire, curajul și dorința lui Vasile Claudiu de a fi la rândul lui instructor pentru camarazii mai tineri l-au determinat să opteze pentru a participa la o nouă misiune în Afganistan, fiind selecționat pentru instruirea militarilor din forțele de securitate afgane, împreună cu partenerii americani”, a spus Comandorul Dumitrescu. Cinste și onoare memoriei lor! Dumnezeu să îi odihnească în pace!



12