„Cinci femei de tranziţie” se joacă, la Constanţa, cu casa de bilete închisă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În această seară

„Cinci femei de tranziţie” se joacă, la Constanţa, cu casa de bilete închisă

Cultură 02 Februarie 2009 / 00:00 1503 accesări

Aşa cum şi-a obişnuit publicul, de-a lungul anilor, Casa de Cultură a Sindicatelor este, din nou, mîine seară, de la ora 19.00, gazda unui spectacol de calitate, adresat iubitorilor de teatru. Constănţenii care şi-au achiziţionat din timp bilete pentru evenimentul de marţi seară vor putea urmări o piesă de mare succes a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, „Cinci femei de tranziţie”. „Capul de afiş” al spectacolului este ţinut de una din marile actriţe ale scenei româneşti, Rodica Popescu Bitănescu, artista semnînd, totodată, şi regia spectacolului. Potrivit directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, reprezentaţia se va desfăşura cu casa de bilete închisă. Tichetele, puse în vînzare la preţul de 40 şi, respectiv, 50 de lei, au fost epuizate cu cîteva zile înainte de spectacol.

Piesă de mare succes în rîndul publicului din toată ţara, „Cinci femei de tranziţie” descoperă cu mult haz, dar şi cu sensibilitate, tipologia feminină de ieri, de azi şi de mîine. Succesul în afaceri al şmecherilor, cameleonismul politicienilor, vulgaritatea promovată în mass-media, decăderea învăţămîntului, tainele, frustrările şi suferinţele unor femei sînt doar cîteva dintre subiectele pe care le aduce în atenţie acest spectacol. Această piesă de excepţie a Teatrului Naţional Bucureşti îi oferă publicului prilejul de a medita asupra dramelor şi bucuriilor existenţei. Decorurile spectacolului sînt realizate de Ioan Diana, iar costumele - de Zina Dumitrescu. Constănţenii care nu au reuşit să îşi achiziţioneze, din timp, bilete la acest eveniment, vor mai avea prilejul să urmărească piesa „Cinci femei de tranziţie” şi în toamnă, potrivit directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu.

Ştefan Bănică Jr., Horaţiu Mălăele, Florin Piersic şi Emilia Popescu, Claudiu Bleonţ şi Tudor Gheorghe, aşteptaţi pe scena Casei de Cultură

O serie de alte spectacole de excepţie urmează să aibă loc, în curînd, pe scena prestigioasei instituţii de cultură constănţene. Pe data de 9 februarie, cu începere de la ora 19.00, la malul mării sînt aşteptaţi doi artişti români de mare valoare, Johnny Răducanu şi Ion Caramitru, într-un spectacol de teatru poetic intitulat „Dialoguri şi fantezii în jazz”. Evenimentul va fi o premieră pentru scena constănţeană, iar biletele se pot achiziţiona de cei interesaţi de la agenţia Casei de Cultură, la preţul de 40 şi, respectiv, 50 de lei.

De asemenea, pe data de 23 februarie, de la ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor găzduieşte o altă piesă de excepţie, producţie a Teatrului de Comedie din Bucureşti, în montarea lui Horaţiu Mălăele, cotată de renumita publicaţie britanică „The Times”, în urmă cu mai bine de un an, cu patru stele din cinci. Spectacolul pe care îl vor putea urmări constănţenii, în ultima săptămînă a lunii februarie, este „Revizorul”, de N. V. Gogol, care a avut premiera în vara lui 2007, la cel mai mare festival de artă din lume, Edinburgh Fring. La cea de-a 61-a ediţie a festivalului, cînd a fost prezentată şi piesa „Revizorul”, în viziunea regizorală a lui Mălăele, au fost programate nu mai puţin de 31.000 de reprezentaţii, pentru peste 2.000 de spectacole desfăşurate în 250 de locuri diferite. La acea dată, într-o cronică elogioasă, cotidianul „The Times” numea piesa montată de Horaţiu Mălăele „operă magistrală”. Pe afişul spectacolului se regăsesc numele „grele” din peisajul cultural-artistic românesc, precum Ştefan Bănică jr., Valentin Teodosiu, Delia Seceleanu sau Virginia Mirea. Preţul biletelor pentru spectacol este de 50 şi 70 de lei. Evenimentul de la Constanţa este organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor, în colaborare cu Asociaţia „Dracula”, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România şi CIADO - Centrul Internaţional Antidrog şi Pentru Drepturile Omului România, în cadrul proiectului „Artă contra drog”.

Suita evenimentelor notabile găzduite de Casa de Cultură continuă, în perioada următoare, şi cu alte titluri menite să suscite interesul publicului constănţean. Pe data de 2 martie, la Constanţa este aşteptat Horaţiu Mălăele, cu piesa de teatru „Podu’”, după Paul Ioachim – „Podul sinucigaşilor”, unde joacă alături de Ioana Moldovan şi George Ivaşcu. Scrisă înainte de ’89, piesa a fost interzisă de cenzură, fiind o comedie cu iz absurd, dar şi morală esopică (nimeni nu vrea, de fapt, să moară). Adaptarea, regia şi costumele sînt realizate de Horaţiu Mălăele. Biletele vor fi puse în vînzare la preţul de 50 de lei.

Pe data de 10 martie, la cererea publicului, Florin Piersic şi Emilia Popescu vor juca, pentru a cincea oară la Constanţa, piesa „Străini în noapte”. Preţul tichetelor pentru acest eveniment teatral de marcă va fi de 50 de lei. Mai mult, printre surprizele lunii aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, se va număra spectacolul „Un bărbat şi mai multe femei”, de Leonid Zorin, „capete de afiş” fiind Claudiu Bleonţ şi Magda Catone, precum şi un concert al maestrului Tudor Gheorghe.



12