Cine sunt eroii care și-ar da propriile vieți pentru a le salva pe ale altora

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua pompierului Cine sunt eroii care și-ar da propriile vieți pentru a le salva pe ale altora
Eveniment 13 Septembrie 2017 / 17:58 240 accesări 0 comentarii

Au trecut 169 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, când 166 de pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu au luptat cu îndârjire şi curaj împotriva celor 5.000 de soldaţi ai oştirii otomane veniţi pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluţiei de la 1848. Această zi de sacrificiu şi de glorie a rămas întipărită în istoria neamului şi în sufletele pompierilor militari. Așa se face că data de 13 septembrie a fost declarată „Ziua Pompierilor din România”. În ciuda aparențelor, această zi este dedicată mai mult comemorării și cinstirii eroilor căzuţi la datorie, dar, în același timp, se celebrează curajul şi devotamentul reprezentanţilor acestei nobile arme. Aflaţi mereu în slujba cetăţenilor, pompierii militari nu au pregetat nicio clipă să intervină oricând şi oriunde a fost nevoie de ei. De-a lungul timpului, tipologia operaţiunilor a devenit complexă, astfel că, în prezent, pompierii militari acţionează pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor calificat, descarcerarea persoanelor implicate în accidente, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, ale accidentelor chimice sau de materiale periculoase, intervin la cutremure sau alunecări de teren şi în multe alte situaţii care pun în pericol viaţa şi bunurile oamenilor.

ORICE INTERVENȚIE POATE FI ULTIMA

Din păcate, oricât de mare este satisfacția intervențiilor reușite, de multe ori s-a întâmplat ca cei mai dedicați și talentați pompieri să își piardă viața în timp ce încercau să le salveze pe ale altora. Cu tristețe ne amintim că nici Constanța nu a fost ocolită de asemenea tragedii. Menționăm doar două dintre cele mai dureroase intervenții de care au avut parte pompierii constănțeni. În 2007, un pompier cu 12 ani de experiență a murit după ce coarda de salvare cu care s-a legat, pentru a intra într-un apartament aflat la etajul șase al unui bloc din Constanța, s-a rupt. Sublocotenentul postmortem Iulian Arusoaie s-a prăbușit în gol de la aproximativ 15 metri. S-a întâmplat în timpul unei intervenții la un apartament situat pe bulevardul 1 Decembrie 1918, din care ieșea fum. Pompierii s-au prezentat, în primă fază, în fața apartamentului pe sub ușa căruia ieșea fum și în care se afla Ipo Sandor, de 65 de ani. Pentru că locatarul nu a deschis ușa, echipa condusă de sublocotenentul Iulian Arusoaei a hotărât să intre în apartamentul incendiat coborând cu o coardă de salvare de la etajul șase la etajul cinci. Potrivit lt. col. Gabriel Niculae de la ISU, trei dintre colegii pompierului au asigurat coarda, iar Iulian Arusoaei a început să coboare. Nu au trecut decât câteva momente și tragedia s-a petrecut. Sublocotenentul postmortem Iulian Arusoaei avea 39 de ani, era căsătorit și nu avea copii. O altă tragedie ce a cutremurat Constanța este moartea pompierului Daniel Fripis. Tragicul accident a avut loc în 29 august 2015, pe strada Tabla Buții din cartierul Faleză Nord. Echipa condusă de acesta a fost trimisă să intervină la un incendiu izbucnit într-o gospodărie. Fripis a intrat primul în curte. După câteva secunde, butelia care luase foc a explodat în apropierea lui. Suflul deflagrației i-a provocat răni extrem de grave pompierului. Bărbatul a murit pe loc. Marius Daniel Fripis lucra la ISU "Dobrogea" din anul 2006, când fusese încadrat în funcția de comandant de echipaj, în cadrul Detașamentului Constanța-Oraș.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2047 secunde