Cofeina nu favorizează apariţia cancerului mamar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cofeina nu favorizează apariţia cancerului mamar

Monden 15 Octombrie 2008 / 00:00 490 accesări

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători americani şi niponi argumentează că apariţia cancerului mamar nu are nicio legătură cu cofeina, deşi unele dintre femeile cu tumori mamare benigne sînt expuse unui risc mai mare de a dezvolta boala. Cîteva studii anterioare au sugerat faptul că un nivel ridicat de cofeină poate juca un rol important în apariţia cancerului mamar, în cazul marilor consumatoare de cafea, considerată de specialişti drogul cel mai folosit din lume.

La studiu realizat în colaborare de cercetătorii Institutului Brigham din Boston şi Women\'s Medical University din Tokyo au participat 38.432 de femei din SUA, monitorizate începînd din anul 1992. Concluzia cercetătorilor a fost că nu există o legătură directă între consumul de cofeină şi riscul de apariţie a cancerului mamar. Cu toate acestea, în cazul femeilor care prezintă tumori sau ganglioni benigni, riscul apariţiei cancerului mamar este mult mai mare dacă acestea consumă zilnic mai mult de patru ceşti de cafea. Afecţiunile mamare benigne sînt, în general, un factor de risc în apariţia cancerului mamar. Această descoperire sugerează că un consum ridicat de cofeină poate stimula dezvoltarea leziunilor mamare premaligne şi transformarea lor în cancer, deoarece cele mai multe dintre formele galopante de cancer mamar provin din anumite leziuni de acest tip. Această legătură nu a fost evidentă în cazul persoanelor care beau mai puţin de patru ceşti de cafea pe zi.

Cercetătorii au menţionat că nu au descoperit o asociere între consumul de cafea şi formele benigne de cancer mamar, chestiunea urmînd a fi studiată ulterior, prin mai multe teste suplimentare. Cofeina se găseşte nu doar în cafea şi în ceai, ci şi în ciocolată şi în anumite medicamente.



12