Combatanţi ceceni luptă în estul Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Combatanţi ceceni luptă în estul Ucrainei

Externe 02 Iunie 2014 / 00:00 719 accesări

Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a anunţat sâmbătă, într-un interviu pentru Russia Today, că printre insurgenţii pro-ruşi din estul Ucrainei se numără 14 combatanţi ceceni. ”Presa ucraineană afirmă că este vorba de sute de combatanţi ceceni, ceea ce nu este adevărat. Potrivit informaţiilor noastre, acolo luptă voluntar 14 ceceni, dintre care unul a fost ucis, iar alţi patru au fost răniţi”, a dezvăluit Kadîrov. ”Nu putem trimite militari în regiune, doar comandantul suprem poate lua o astfel de decizie. Această prerogativă îi aparţine preşedintelui rus, Vladimir Putin. Dacă Putin va da un astfel de ordin, îl vom executa cu mare satisfacţie, deoarece noi, cecenii, suntem apărătorii patriei noastre”, a adăugat Kadîrov.

Anterior, liderul cecen dezminţise că a trimis militari să lupte alături de insurgenţi în estul Ucrainei, dar fără să excludă faptul că unii ceceni ar fi putut să facă acest lucru pe cont propiu. Presa ucraineană a publicat recent informaţii potrivit cărora militari ceceni ar fi prezenţi la Doneţk, un bastion al insurgenţilor pro-ruşi unde au loc confruntări cu armata ucraineană, de la începutul săptămânii trecute. Ramzan Kadîrov, numit la conducerea Ceceniei de către preşedintele rus, în 2007, s-a intitulat ”infanteristul lui Putin” într-un interviu pentru ediţia de ieri a cotidianului rus ”Komsomolskaia Pravda”.

CONTRACTE ANULATE Ucraina a încetat să livreze Rusiei echipamente militare şi armament, deşi Moscova a plătit deja pentru o mare parte dintre acestea, a denunţat, sâmbătă, viceministrul rus al Apărării, Iuri Borisov. Potrivit acestuia, serviciile vamale ucrainene au blocat, începând din martie, livrările de armament şi echipamente militare comandate de Rusia înainte de destituirea fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici. Borisov a asigurat că Moscova a plătit deja pentru 80% din aceste comenzi. El a anunţat că Rusia ar dori să încheie contracte suplimentare pentru dotarea unor întreprinderi din Crimeea. Înainte de declanşarea crizei dintre Moscova şi Kiev, volumul anual de livrări de armament şi echipamente militare era în valoare de 50 miliarde de ruble (aproximativ un miliard de euro), a declarat Borisov.



12