Comisiile Economică şi Juridică din cadrul Asociaţiei Române a Apei, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisiile Economică şi Juridică din cadrul Asociaţiei Române a Apei, la Constanţa

Politică 24 August 2006 / 00:00 933 accesări

Asociaţia Română a Apei (ARA) este o asociaţie autonomă, patronală şi profesională, înfiinţată la 15 iunie 1995, sub denumirea de Comitetul Naţional al Producătorilor şi Distribuitorilor de Apă din România. În 1999 îşi ia denumirea actuală, iar în 2003, pe lîngă atributele profesionale, preia şi responsabilităţile patronale. “ARA reprezintă, promovează, apără şi susţine interesele patronale şi profesionale ale membrilor săi: operatori de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare şi administratori ai resurselor de apă, dar şi ai infrastructurii de gospodărire a apei, în relaţiile cu autorităţile, cu alte persoane juridice şi fizice şi sindicatele reprezentative din ramură. Printre obiectivele principale şi formele de activitate ale Asociaţiei se numără şi iniţierea, elaborarea şi promovarea strategiilor şi a programelor de investiţii; sprijinirea şi introducerea progresului tehnic şi ştiinţific în domeniul apei, dar şi asigurarea consultanţei tehnice şi cooperarea internaţională”, a declarat preşedintele ARA, Vasile Ciomoş. Toate aceste acţiuni sînt coordonate din punctul de vedere economic şi juridic de Comisiile de specialitate din cadrul ARA, respectiv Economică şi Juridică, ai căror reprezentanţi se întîlnesc trimestrial.

Pentru trimestrul III al anului 2006, membrii celor două comisii au hotărît ca şedinţele să se desfăşoare la Constanţa. Astfel, în perioada 24 – 26 august, în staţiunea Mamaia, în paralel, se desfăşoară şedinţele Comisiilor Economică şi Juridică ARA. Printre participanţi se numără şi reprezentanţii pe parte economică şi juridică ai celor mai mari regii de apă din ţară, dar şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale şi ai Asociaţiei Internaţionale a Apei (IWA). Pe ordinea de zi a Comisiei Economice figurează mai multe puncte de discuţii, printre care şi tarifele serviciilor de apă potabilă şi canalizare şi experienţa internaţională în aplicarea acestora. În partea a doua a întîlnirilor, discuţiile din cadrul comisiei se vor axa pe managementul schimbării în domeniul finanţării serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă şi canalizare.

În ceea ce priveşte Comisia Juridică, cel mai important punct de pe ordinea de zi este reprezentat de subiectul „Reorganizarea regiilor autonome în societăţi comerciale – prezentarea paşilor necesari reorganizării şi a actului constitutiv de către regiile care s-au reorganizat deja sau sînt în plin proces de schimbare a statutului juridic”. În plus, cum era de aşteptat, în cadrul Comsiei Juridice se vor dezbate şi modalităţile de recuperare a creanţelor de la abonaţii rău-platnici. Lucrările celor două comisii Juridică şi Economică se vor încheia cu o întîlnire comună a tuturor participanţilor, prin care se va realiza un schimb de experienţă, între operatorii de servicii.



12