Comoara din podul Colegiului „Mircea”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Descoperire de senzație

Comoara din podul Colegiului „Mircea”

Eveniment 28 Aprilie 2015 / 00:00 4981 accesări

A fost strânsă cu truda și cu pasiunea celui avid de cunoaștere, a fost prădată și împrăștiată în timpul Primului Război Mondial, iar ceea ce s-a recuperat din ea, cu mari eforturi, a făcut obiectul unui act de mare generozitate. Este vorba despre colecția de cărți, reviste, hărți și atlase a „celui mai autentic dobrogean”, născut într-o mahala bucureșteană, colonelul Marin Ionescu-Dobrogianu (1866-1938), care a fost donată Liceului „Mircea cel Bătrân” pe 8 iunie 1932, fiind apoi permanent îmbogățită de acest Mecena tomitan. Peste celebra colecție, anii au trecut, au trecut și vicisitudinile, iar apoi s-a așternut colbul uitării, chiar dacă, între timp, biblioteca prestigiosului Colegiu Național „Mircea cel Bătrân” (CNMB) a primit numele lui Marin Ionescu-Dobrogianu. Anul acesta, întâmplarea avea să scoată la lumină cărțile cu ștampila donatorului, despre care nimeni nu mai știa nimic. Nici măcar profesoara Aneta Munteanu, fosta bibliotecară a CNMB, între anii 1977-2010.

Au fost descoperite recent, o parte în pod, altele pitite după niște manuale vechi de matematică. „Deoarece extindem biblioteca, prin amenajarea unui centru de documentare și informare, am făcut și o reformă a cărților învechite și care nu mai pot fi utilizate. Așa am dat peste o parte dintre cărțile donate de Marin Ionescu-Dobrogianu, aflate într-o cutie, în pod, unde, de-a lungul timpului, s-au depozitat materiale didactice și cărți”, a spus directorul CNMB, prof. Vasile Nicoară.

„ASCUNSE” ÎN POD ȘI DUPĂ... CIFRE Alte volume au fost găsite chiar în dulapurile bibliotecii, pitite după alte lucrări. „O parte dintre cărți le-am găsit aici, în bibliotecă, într-un dulap. În fața cărților donate de Marin Ionescu-Dobrogianu se aflau cărți vechi de matematică, ieșite din uz”, a spus bibliotecara Ionela Simula. Acum, volumele, o parte din colecția care număra „435 volume, 56 reviste, atlase, hărți”, după cum scria directorul Liceului „Mircea”, Gheorghe Coriolan, în ziarul „Farul” din 27 martie 1933, se găsesc frumos așezate în cancelaria CNMB. Dintre aceste titluri „prețioase prin adâncimea, prin seriozitatea și chiar raritatea lor”, cum spunea directorul Coriolan, s-a pierdut însă monumentala lucrare „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea. Geografia matematică, fisică, politică, economică și militară”, editată în 1904, pentru care autorul ei, colonelul Marin Ionescu-Dobrogianu, a fost premiat de Academia Română.

Donația este consemnată și în „Cartea de aur” a Liceului „Mircea cel Bătrân”, „inaugurată” în 1934, an în care Marin Ionescu-Dobrogianu, care a fost și profesor de istorie și geografie, a devenit membru de onoare al instituției de învățământ, alături de Iancu Lascari și Anibal Popescu. Prima filă din „Cartea de aur” consemnează nobilul gest al donatorului: „Colonelul Ionescu-Dobrogianu a donat o valoroasă bibliotecă compusă din (n.r. - numărul nu a fost trecut) volume, împreună cu dulapul ei”.

DAR CARE ESTE POVESTEA COLECȚIEI ȘI DONAȚIEI LUI MARIN IONESCU-DOBROGIANU?!

Până în 1916, colonelul Marin Ionescu-Dobrogianu, fondatorul dobrogenisticii românești, era posesorul celei mai mari și mai valoroase biblioteci din Constanța, 35-45.000 de volume, multe dintre ele cărți rare, din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. În Primul Război Mondial, colecția a fost prădată și dispersată. După încheierea ostilităților, colonelul s-a preocupat de recuperarea volumelor pierdute, dând spre publicare, în presa locală, anunțuri precum acesta: „d. col Ionescu-Dobrogianu roagă pe cei care au cărți cu ștampila „Biblioteca Colonel Ionescu-Dobrogianu”, prădată pe timpul ocupațiunii streine, să i le aducă la domiciliu, în strada Eminescu, în fața Cazinoului. Le plătește cu prețuri mari”. 

Ceea ce a mai rămas din colecție, după ce a fost prădată, a fost donat, pe 8 iunie 1932, împreună cu un dulap, liceului care poartă numele marelui voievod. Anii au trecut, iar colecția avea să treacă printr-un alt moment de cumpănă. Se întâmpla în anii ocupației sovietice. „Prof. Dumitru Țifrea, care a fost director al liceului între anii 1990-1996, era elev în perioada în care a fost evacuat liceul și ne-a povestit cum salvau cărțile - pe care armata de ocupație le arunca în curte, arzându-le -, ascunzându-le sub paltoanele lor, făcând un fel de șir indian. Mergeau apoi în parc, unde alții le aranjau, și apoi le cărau la Liceul „Eminescu”“, spune actualul director al CNMB, prof. Vasile Nicoară. „O parte din mobilier, inclusiv dulapul lăsat de Marin Ionescu-Dobrogianu, cu geamuri din sticlă venețiană, a fost salvată, cancelaria liceului fiind folosită ca sală de festivități pentru Comandamentul sovietic”, a mai spus directorul CNMB.

Taguri articol


12