Confruntări mai slabe în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranțe

Confruntări mai slabe în Ucraina

Externe 21 Februarie 2015 / 00:00 810 accesări

Luptele dintre armata ucraineană și separatiștii pro-ruși continuau și vineri, în pofida armistițiului convenit săptămâna trecută, iar ambele tabere se acuză din nou reciproc de încălcarea încetării focului, fiind totuși constatată o scădere a intensității confruntărilor. Potrivit autorităților de la Kiev, în ultimele 24 de ore separatiștii au atacat de 49 de ori pozițiile trupelor ucrainene, folosind blindate, rachete și tiruri de artilerie. Majoritatea confruntărilor au fost consemnate în apropierea orașului Donețk, fief al separatiștilor. Dar purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Anatoli Stelmah, a vorbit și despre atacuri în districtul Mariupol, zona de pe țărmul Mării Azov ce încă mai este controlată în mare parte de Kiev, responsabilii ucraineni temându-se că aceasta ar putea fi următoarea țintă a rebelilor ce se văd încurajați de victoriile militare succesive. Și aceștia din urmă acuză trupele ucrainene că încalcă armistițiul, insurgenții vorbind despre 51 de atacuri executate cu artileria și lansatoarele de rachete. Un corespondent al agenției Reuters a confirmat de la fața locului continuarea confruntărilor.

RUSIA NU STĂ DEGEABA Rusia se pregăteşte intens pentru a răspunde la ceea ce numeşte ameninţarea NATO. Pe teritoriul Federaţiei Ruse a început instalarea unor sisteme de radar ultramoderne, despre care oficialii militari ruşi au numai cuvinte de laudă. Potrivit acestora, NEBO-M are capacitatea de a detecta drone, rachete balistice, avioane invizibile şi ţinte hipersonice. Autorităţile de la Moscova spun că amplasarea acestor radare reprezintă o prioritate, în contextul în care NATO instalează elemente ale scutului antirachetă în România, atât de aproape de graniţa rusă.

CONSULTĂRI LA ONU Misiunea permanentă a Ucrainei la ONU a început consultări, la New York, cu privire la punerea în aplicare a deciziei conducerii statului de a mobiliza o misiune de menţinere a păcii în estul ţării, a anunţat ambasadorul Iuri Sergheiev. Misiunea ucraineană urma să prezinte propuneri cu privire la paşii tactici, a declarat ambasadorul, exprimându-şi încrederea că Ucraina are argumente pentru promovarea iniţiativei la ONU.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a sugerat ca UE să trimită experţi militari în estul ţării, devastat de conflictul cu rebelii. El a a discutat la telefon cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre situaţia din Donbas şi implementarea acordurilor de la Minsk și a sugerat ca UE să trimită experţi militari în estul ţării, devastat de conflictul cu rebelii. Preşedintele ucrainean a subliniat că, pentru facilitarea implementării acordurilor de pace, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis să ceară Consiliului de Securitate al ONU şi UE să trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina. Părţile au discutat şi despre posibilele căi de a răspunde situaţiei şi posibilitatea introducerii unor măsuri restrictive de către UE împotriva Rusiei.

Între timp, Kievul a reluat livrările de gaz în zonele controlate de rebeli în estul Ucrainei, a anunţat, joi, preşedintele Naftogaz, Andrei Kobolev. În ultimele zile, pagube importante au fost cauzate reţelei de transport de gaz în zona de ostilităţi, a adăugat preşedintele companiei ucrainene de stat Naftogaz. Potrivit lui, numeroase gazoducte au fost distruse. Ucraina va refuza însă să plătească gazele naturale pe care grupul rusesc Gazprom a început să le livreze teritoriilor din estul separatist al Ucrainei. Din cauza conflictului, Rusia nu mai furnizează gaze Ucrainei decât cu condiția ca Kievul să-și plătească facturile în avans pentru volumul de gaze cerut.



12