Consens privind distrugerea arsenalului chimic sirian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consens privind distrugerea arsenalului chimic sirian

Externe 12 Octombrie 2013 / 00:00 346 accesări

Membrii Consiliului de Securitate au aprobat recomandările secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, cu privire la modalitatea de eliminare a arsenalului chimic sirian. Într-un raport transmis luni Consiliului, Ban Ki-moon a recomandat crearea unei misiuni comune a ONU şi Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), formată din o sută de persoane, cu două baze, una operaţională la Damasc şi alta stabilă în Cipru, conduse de un coordonator civil special. Joi, în cadrul unei prime discuţii asupra acestui raport, cei 15 membri ai Consiliului nu au formulat vreo obiecţie. Consiliul a adoptat la sfârşitul lunii septembrie o rezoluţie cu privire la eliminarea arsenalului chimic sirian până la jumătatea anului 2014. O echipă mică, formată din 20 de experţi ai ONU şi OIAC, se află deja în Siria, începând de la 1 octombrie, în vederea începerii distrugerii arsenalului chimic sirian.

ATENTATOR SINUCIGAŞ FRANCEZ Un francez musulman care lupta împotriva regimului sirian alături de grupări islamiste a detonat, în această săptămână, explozibilul pe care îl purta asupra sa, în faţa unei poziţii a armatei în provincia Alep, ucigând cel puţin zece militari, a anunţat, vineri, un ONG sirian. Francezul, cunoscut ca Abu al-Qaaqaa (numele unui luptător de pe timpul profetului Mahomed), a efectuat această operaţiune sinucigaşă miercuri, la Al-Hamam, un sat situat la sud-est de oraşul Alep, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). În vârstă de aproximativ 20 de ani, el se afla printre primii atacatori ai satului, luat cu asalt ulterior de Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), alcătuit în mare parte din străini, şi Frontul Al-Nusra, format mai ales din sirieni, două grupări islamiste afiliate la al-Qaida, a precizat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO. Potrivit lui, nu este clar dacă Abu al-Qaaqaa este un francez convertit la islam sau un francez originar dintr-o ţară musulmană.

Luptele s-au intensificat între armata siriană şi rebeli în regiunea strategică Alep, la frontiera cu Turcia. Pe 24 septembrie, un francez convertit la islam, Abu Mohammad al-Fransi, a fost ucis în lupte împotriva armatei în această regiune, a anunţat OSDO. El lupta în rândurile organizaţiei islamiste Ahrar ash-Sham. Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a apreciat că peste 130 de francezi sau rezidenţi în Franţa, în general indivizi tineri, radicalizaţi, luptă în prezent în Siria. Regimul sirian combate o rebeliune eterogenă, alcătuită din militari dezertori, civili şi islamişti străini. Violenţele din Siria s-au soldat cu peste 115.000 de morţi, potrivit OSDO.

DENUNŢ Cel puţin 190 de civili au fost ucişi, dintre care 67 au fost executaţi, iar alţi peste 200 au fost luaţi ostatici în sate alawite din Siria de către grupări jihadiste şi rebele, la începutul lui august, anunţă Human Rights Watch (HRW) într-un raport difuzat vineri. În acest raport de 105 pagini, ONG-ul anunţă că a efectuat o anchetă la faţa locului şi a intervievat 35 de persoane, inclusiv supravieţuitori ai atacurilor comise de către rebeli împotriva a zece sate alawite pe 4 august, în provincia Latakia, fieful preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Potrivit HRW, cel puţin 20 de grupări au participat la operaţiune, în cursul căreia au cucerit aceste sate, asupra cărora trupele regimului au preluat controlul pe 18 august. Însă, potrivit HRW, principalii cinci organizatori şi executanţi ai atacului de la 4 august au fost grupările jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), Frontul al-Nosra - ambele afiliate al-Qaida - şi Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, dar şi grupări rebele islamiste precum Ahrar ash-Sham şi Soqour al-Izz.



12