Consiliile judeţene vor elabora hărţile zonale de risc natural

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consiliile judeţene vor elabora hărţile zonale de risc natural

Administrație 08 August 2007 / 00:00 967 accesări

Consiliile judeţene vor fi obligate să prevadă, în bugetele proprii anuale, fondurile necesare elaborării hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. Prin excepţie, pentru zonele identificate de autorităţile administraţiei publice locale ca avînd un potenţial ridicat de risc natural, finanţarea elaborării hărţilor de risc se poate asigura de la bugetul de stat, conform unei hotărîri aprobate ieri de Guvern. Hărţile de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, avizate şi aprobate conform legislaţiei, se cuprind în planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în vederea instituirii măsurilor specifice privind atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor.

Potrivit metodologiei aprobate de Guvern, consiliile judeţene examinează şi centralizează solicitările primite de la consiliile locale, stabilesc priorităţile şi transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, pînă la data de 1 mai a anului în curs, lista hărţilor de risc natural care urmează să fie elaborate şi valoarea totală a cheltuielilor. Ministerul Dezvoltării avizează din punct de vedere tehnic hărţile de risc, împreună cu organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale. Pe baza propunerilor consiliilor judeţene, Ministerul Dezvoltării prezintă Ministerului Economiei şi Finanţelor estimările proprii privind realizarea hărţilor de risc, în scopul includerii în proiectul bugetului de stat de anul viitor. Consiliile judeţene vor încheia contracte de elaborare a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren cu agenţi economici de specialitate, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Hărţile de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren au caracter public. Ele vor fi afişate la sediul primăriilor, într-un loc accesibil publicului. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, din totalul de 41 de comisii judeţene, un număr de 27 au delimitat zonele de risc natural în planul de amenajare a teritoriului judeţean.



12