Constanţa ar putea avea un Muzeu Naţional al Presei şi Muzeul de Sculptură „Vasile Gorduz”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sub egida Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional

Constanţa ar putea avea un Muzeu Naţional al Presei şi Muzeul de Sculptură „Vasile Gorduz”

Cultură 09 Iulie 2009 / 00:00 1208 accesări

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Constanţa parcurge un amplu proces de transformare şi organizare a activităţii, odată cu preluarea conducerii instituţiei de către noul director coordonator, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, şeful catedrei Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”. Numită la conducerea DJCCPCN prin Ordinul ministrului Culturii nr. 300/4 iunie 2009, Daniela Ţurcanu-Caruţiu ocupă acest post în urma susţinerii, pe data de 28 mai, a concursului organizat de Ministerul Culturii, la Bucureşti, unde a obţinut punctajul maxim acordat de comisia de examinare, 95 de puncte. Concursul a constat în depunerea şi susţinerea unui proiect managerial prin care Daniela Ţurcanu-Caruţiu a semnalat Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Cultural Naţional problemele existente în domeniul de activitate al serviciului public deconcentrat, propunînd soluţii pentru deblocarea proiectelor deja demarate în cadrul direcţiei şi iniţiind altele noi. Printre aspectele sesizate de autoarea proiectului managerial, în vederea remedierii acestora, se numără existenţa unei structuri învechite de funcţionare, fără un Centru de Cercetare care să atragă fonduri proprii din programe europene, lipsa inspectorilor de specialitate, organigrama dezechilibrată, regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei care nu este adaptat nevoilor imensului patrimoniu cultural. La aceste probleme majore se adaugă, potrivit Danielei Ţurcanu-Caruţiu, lipsa de implicare, de pînă acum, a DJCCPCN în viaţa comunităţii artistice locale, a evenimentelor specifice de marcă, legate de numele direcţiei, atît ca organizator, cît şi ca partener principal, a activităţilor care să îi susţină pe tinerii creatori, lipsa preocupării pentru atragerea de fonduri extrabugetare prin programe şi proiecte.

Reabilitarea bisericuţelor de cretă de la Murfatlar, a Mormîntului pictat din Constanţa şi a Edificiului roman cu mozaic, pe lista urgenţelor DJCCPCN

Daniela Ţurcanu-Caruţiu a declarat că pe lista urgenţelor se află în special „deblocarea” a trei proiecte: reabilitarea bisericuţelor de cretă de la Murfatlar, a Mormîntului pictat din Constanţa şi a Edificiului roman cu mozaic. Proiectul managerial al Danielei Ţurcanu-Caruţiu, cunoscută artistă plastică şi susţinătoare a tinerelor talente de la malul mării, formate în cadrul Facultăţii de Arte – Universitatea „Ovidius”, cuprinde şi cîteva proiecte noi, extrem de interesante, cum este şi acela de înfiinţare, la Constanţa, a Muzeului de Sculptură „Vasile Gorduz”. Directorul coordonator al DJCCPCN a precizat că se are în vedere găsirea unui spaţiu în care să funcţioneze acest muzeu, o soluţie fiind un imobil din zona peninsulară. Fondurile estimate pentru materializarea acestui proiect sînt de 30 - 40 de miliarde de lei vechi, asigurarea acestei sume revenind Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa, la care se vor adăuga şi fonduri europene.

Considerat unul dintre cei mai mari sculptori contemporani, Vasile Gorduz s-a stins din viaţă la finele anului trecut, la vîrsta de 77 de ani, donînd Constanţei, prin testament, întreaga sa operă, în schimbul înfiinţării, în oraşul de la malul mării, a unui muzeu care să îi poarte numele. Născut în anul 1931, în comuna Trifeşti, Orhei, sculptorul Vasile Gorduz a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu\" din Bucureşti, fiind absolvent al promoţiei 1961. Gorduz a fost profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi a primit numeroase distincţii, printre care Premiul pentru Sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici, Premiul „Ion Andreescu\" al Academiei Romane, Premiul Naţional acordat de Ministerul Culturii, Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici, Premiul „Opera Omnia\", acordat de Fundaţia „Anonimus”. Gorduz este şi ctitorul bisericii din Vama Veche.

DJCCPCN va sprijini, de asemenea, dezvoltarea unui ansamblu mănăstiresc în imediata apropiere a ansamblului rupestru de la Basarabi, care se va realiza împreună cu Arhiepiscopia Tomisului şi Ministerul Culturii. Clasarea ca monumente istorice a unor imobile din zona peninsulară şi determinarea proprietarilor de a înţelege importanţa acestei acţiuni, dar şi finalizarea unui raport care urmează să fie înaintat Ministerului Culturii, prin care să propună soluţii de simplificare a procedurii de clasare a clădirilor în patrimoniul naţional, în avantajul proprietarului, constituie alte priorităţi pentru noul director coordonator al DJCCPCN, Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului managerial al Danielei Ţurcanu-Caruţiu îl reprezintă găsirea unei soluţii pentru înfiinţarea, la Constanţa, a unui Muzeu Naţional al Presei, proiect la realizarea căruia vor contribui Asociaţia Română de Istorie a Presei, Ministerul Culturii şi Universitatea „Ovidius”. Muzeul va avea secţii consacrate, dedicate istoriei ziarelor şi revistelor din toate regiunile ţării, istoriei telecomunicaţiilor, radioului, tehnologiilor de imprimare şi fotojurnalismului. De asemenea, Muzeul Naţional al Presei ar putea integra, în egală măsură, contribuţiile reprezentanţilor diverselor comunităţi etnice şi religioase din România la dezvoltarea mass-media autohtone.



12