Constanţa, „capitala” istoricilor şi arheologilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sesiunea „Pontica”, în plină desfăşurare

Constanţa, „capitala” istoricilor şi arheologilor

Cultură 11 Octombrie 2012 / 00:00 450 accesări

Pentru două zile, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) s-a transformat în loc de întâlnire pentru elita arheologilor şi istoricilor din România şi din străinătate, care participă la cea de-a 45-a ediţie a Sesiunii Internaţionale „Pontica”. Deschiderea oficială a longevivei manifestări, o adevărată carte de vizită a MINAC, la fel ca şi anuarul care-i poartă numele şi reflectă activitatea sesiunii, a avut loc, ieri, în Aula „Adrian Rădulescu” a instituţiei de cultură. Printre cercetătorii consacraţi deveniţi oaspeţi ai muzeului constănţean s-au aflat şi personalităţi din ţară şi de peste hotare precum: academicianul dr. Şerban Papacostea, dr. Alexandru Suceveanu, dr. Alexandru Barnea, dr. Alexandru Avram din Franţa, dr. Gocha R. Tsetskhladze din Australia. Gazda manifestării a fost directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

În cadrul sesiunii „Pontica”, arheologii MINAC, dar şi cei din ţară care lucrează pe şantierele dobrogene au posibilitatea să prezinte rapoartele săpăturilor efectuate în ultimii ani sau chiar anul acesta. De asemenea, specialiştii în istorie modernă şi contemporană au pregătit o serie de studii inedite, circumscrise temei din acest an a secţiunii: „Multiculturalitate în spaţiul danubiano-pontic”.

ARHEOLOGIA PREVENTIVĂ... LA RAPORT O expoziţie reunind obiecte descoperite în ultimii trei ani a făcut parte din programul primei zile a Sesiunii. Expoziţia „Arheologie preventivă în judeţul Constanţa (2010-2012)” adună laolaltă, în Sala „Ovidiana”, artefacte descoperite în urma săpăturilor efectuate la centura ocolitoare a Constanţei, la Autostrada A2: tronsoanele Constanţa-Medgidia, Medgidia-Cernavodă. Cele mai recente obiecte au fost scoase la suprafaţă în urma săpăturilor de salvare din zona Carrefour, unde s-au descoperit urme ale culturii Hamangia.

ATELIER DE ARTĂ ROMANĂ Lucrările sesiunii continuă astăzi, în ultima zi a manifestării, pe cele cinci secţiuni consacrate ale sesiunii „Pontica”, Protoistorie, Greco-romană, Medievală, Modernă-Contemporană şi Numismatică. Tot astăzi, de la ora 16.00, va avea loc şi un atelier de artă romană. „Atelierul la care participă zece cercetători se vrea o prefaţă a unui colocviu internaţional care va avea loc anul viitor, în vară”, a spus directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea.

Anul acesta, din lipsă de fonduri, nu se vor organiza excursii documentare la şantierele arheologice dobrogene. La „Pontica” participă aproximativ 90 de cercetători din Republica Moldova, Franţa, Australia, Ucraina şi Bulgaria, la care se adaugă cei din ţară, inclusiv specialiştii MINAC.

Taguri articol


12