Constantinescu a atacat la CCR interdicția de a-și exercita funcția

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consideră că i se încalcă drepturi fundamentale

Constantinescu a atacat la CCR interdicția de a-și exercita funcția

Eveniment 09 Iulie 2015 / 00:00 885 accesări

De mai bine de cinci luni, președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, nu își poate exercita funcția pentru care a fost ales de peste 150.000 de locuitori ai județului, din cauza faptului că se află sub control judiciar atât în dosarul în care este acuzat de subfinanțarea Centrului Militar Zonal, cât și în cel legat de finanțarea echipelor sportive. Interdicția de a-și exercita funcția publică impusă unui ales la solicitarea DNA este o practică tot mai des utilizată de procurori și este la fel de controversată ca și abuzul de arest preventiv.

CONTESTAȚIE Ieri, Constantinescu a cerut magistraților Tribunalului Constanța revocarea controlului judiciar impus în cele două dosare, argumentând că nu mai există niciun motiv rezonabil sau legal pentru ca această măsură să rămână în vigoare. Mai mult, președintele CJC a înaintat instanței două cereri de judecare a excepției de neconstituționalitate privind articolul din Codul Penal în baza căruia i se interzice să își exercite funcția. Este vorba despre articolul 215, alineatul 2, litera „e” din Codul de Procedură Penală, în care scrie că organele de control judiciar pot cere ca inculpatul să nu exercite funcția, meseria sau activitatea pe care o desfășura în momentul comiterii faptei. Cererile de judecare a excepției de neconstituționalitate au fost admise de magistrați și vor fi trimise spre judecare la Curtea Constituțională a României. Avocații președintelui CJC au argumentat că această prevedere încalcă cel puțin șase articole din Constituție, referitoare la dreptul la muncă, ce nu poate fi îngrădit, și la statutul aleșilor locali.

PUNCTUL DE VEDERE AL UNCJR În plus, Constantinescu a mai depus la dosar și un punct de vedere din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), care demontează interdicția exercitării funcției de ales județean. „UNCJR consideră că se confundă o meserie, cum e cea de medic sau inginer, cu un mandat de președinte de Consiliu Județean, reglementat de legile în vigoare privind administrația publică și statutul aleșilor locali și garantat de Constituție”, a spus Constantinescu. Pe lângă argumentele UNCJR, Constantinescu a invocat și decizia dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul deputatului Sebastian Ghiță, în urma căreia s-a revocat definitiv interdicția de a-și exercita atribuțiile de parlamentar. În cazul lui Constantinescu, instanța a rămas în pronunțare.

Președintele CJC a explicat că menținerea lui sub control judiciar blochează investiții importante pentru județ. „Sunt atribuții pe care le pot delega și atribuții pe care nu le pot delega în perioada în care nu îmi pot exercita funcția. Structurile care aprobă proiecte europene nu acceptă substituiri, așa că nu pot da nimănui drept de semnătură în lipsa mea”, a explicat Constantinescu.



12