Contaminare intenţionată a vaccinului „Cantacuzino”?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SRI, pe linia de producţie

Contaminare intenţionată a vaccinului „Cantacuzino”?

Sănătate 10 Februarie 2014 / 00:00 776 accesări

În scandalul vaccinului antigripal produs de renumitul Institut “Cantacuzino” a apărut o nouă ipoteză: o persoană sau mai multe ar fi contaminat intenţionat producţia. “Am primit asemenea informaţii chiar din exteriorul institutului, pe diverse canale. De exemplu, atunci când a fost întreruptă activitatea, pentru că s-au stricat două centrifuge care făceau amestecarea foarte bună a produselor din vaccin, când s-a stat, o săptămână şi jumătate - două săptămâni, atunci s-ar fi putut întâmpla ceva în acest sens”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Demnitarul a adăugat că alte persoane i-au spus că fosta şefă de la laborator a făcut analizele cu superficialitate, pentru toate analizele, pentru fiecare lot în parte. “Am informat SRI să ne dea sprijin în acest sens”, a spus Nicolăescu. Încă de vineri, demnitarul român a solicitat şi altor autorităţi abilitate ale statului să pună la dispoziţie unele informaţii.

ŞI TOTUŞI, VACCINAŢI FĂRĂ REACŢII SEVERE Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat pe site-ul propriu (www.ms.ro) documente prin care atestă, printre altele, că produsul de imunizare autohton a fost testat, în cadrul studiului clinic obligatoriu, pe un număr de 62 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 80 de ani. La niciuna dintre ele n-au apărut reacţiile severe despre care s-a tot vorbit în ultimele zile, inclusiv şocul anafilactic ce poate duce şi la deces. Dimpotrivă, persoanele care s-au supus testării au avut reacţii adverse minore, similare cu cele înregistrate la persoane care s-au vaccinat cu produsul din import. Într-adevăr, MS, în alte documente publicate, precum corespondenţa purtată cu instituţiile naţionale şi internaţionale privind vaccinul antigripal produs la Institutul “Cantacuzino”, a fost atenţionat, încă din 23 decembrie 2013, că vaccinul (400.000 doze) ar fi neconform. Specialiştii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) îl informau pe ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că pentru seriile de vaccin de la 13-01 până la 13-08 au fost prelevate eşantioanele necesare aplicării procedurii de eliberare oficială a seriei, acestea fiind testate în laboratoarele ANM, conform metodologiei europene în vigoare. În urma analizei, a reieşit prezenţa de endotoxine bacteriene, în rest, parametrii testaţi fiind încadraţi în specificaţiile impuse. Astfel că au fost retestate probele. Din nou a fost confirmat primul rezultat, motiv pentru care s-a impus emiterea de buletine de neconformitate. Totodată, conducerea ANM a recomandat MS desemnarea unei comisii de specialitate care să evalueze cu prioritate situaţia creată. Potrivit documentelor, MS a semnat, în 13 ianuarie, ordinul privind constituirea comisiei de specialitate pentru supervizarea imunogenităţii şi reactogenităţii vaccinului antigripal trivalent. Două zile mai târziu, comisia de specialitate a trimis ANM o adresă în care sublinia că a luat act de faptul că “cele 18 baterii de teste efectuate cu privire la vaccinul antigripal testat, produs de “Cantacuzino”, au fost în parametrii normali, mai puţin valorile parametrului endotoxină, raportat la farmacopeea europeană, dar acceptat de farmacopeea americană”. După încă o zi, în 16 ianuarie, ANM a dat autorizaţia pentru desfăşurarea studiului clinic la Spitalul Clinic “Victor Babeş” din Capitală. Autorizaţia pentru studiul clinic a fost transmisă în aceeaşi zi şi Institutului „Cantacuzino“. În 23 ianuarie, comisia de specialitate a trimis ministrului Sănătăţii raportul privind studiile clinice, fiind incluse cele 62 de persoane.

SPECIALIŞTII AU EVALUAT, PE BAZĂ DE CHESTIONAR, REACŢIILE ADVERSE APĂRUTE LA 200 DE PERSOANE CARE S-AU VACCINAT, ÎN CADRUL CAMPANIEI DE IMUNIZARE 2013 - 2014, CU VACCINUL ANTIGRIPAL DIN IMPORT.

Reacţiile înregistrate în aceste cazuri au fost ca tip, frecvenţă şi intensitate similare cu cele consemnate în studiul clinic aflat în derulare, se arăta în raport. În concluzie, comisia a considerat că vaccinul antigripal produs de Institutul “Cantacuzino” şi care a fost luat în studiu îndeplineşte criteriul reactogenităţii pentru a putea fi folosit în situaţii care impun vaccinarea la adulţi. MS reaminteşte astfel, în documente, că, pe 4 februarie, ANM a transmis o nouă adresă, în care, pe baza raportului comisiei de specialitate, a arătat că se poate avea în vedere utilizarea vaccinului produs la “Cantacuzino”, dar numai în cazul adulţilor, exceptând gravidele, şi doar în situaţia declarării de către OMS a unei pandemii de gripă declanşate de una dintre tulpinile care intră în compoziţia vaccinului. A doua zi, Nicolăescu a hotărât, pe baza tuturor documentelor puse la dispoziţie de Institutul “Cantacuzino”, ANM, Comitetul Naţional de Vaccinologie, comisia de specialitate şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, ca vaccinul antigripal produs pentru sezonul 2013 - 2014 să fie menţinut, până la expirarea termenului de valabilitate, în custodia institutului. Totodată, în documentul semnat de ministrul Sănătăţii se arăta că vaccinul poate fi utilizat numai în conformitate cu recomandarea ANM, singura entitate instituţională specializată şi autorizată să exprime puncte de vedere în acest domeniu. Aceste anunţuri au fost făcute, de altfel, şi în ultima videoconferinţă susţinută cu managerii de spital şi directorii direcţiilor de sănătate publică.

ÎN 6 FEBRUARIE, MINISTRUL A SESIZAT CURTEA DE CONTURI ÎN LEGĂTURĂ CU MODUL ÎN CARE AU FOST CHELTUIŢI BANII PUBLICI PRIMIŢI DE CĂTRE INSTITUTUL “CANTACUZINO”.

De asemenea, Nicolăescu a dispus, printr-un ordin emis în 6 februarie, schimbarea din funcţie a directorului Institutului “Cantacuzino”, Aurelia Drăghici. La conducerea Institutului a revenit Radu Iordăchel, care fusese demis în iulie 2013, de către ministrul Nicolăescu, din cauza unor probleme de management. Acesta a fost repus în funcţie după ce a câştigat în instanţă suspendarea ordinului prin care a fost demis, până la judecarea cererii acestuia de anulare a dispoziţiei ministrului Sănătăţii.



12