Coreea de Nord, pe cale să repornească un reactor nuclear

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Coreea de Nord, pe cale să repornească un reactor nuclear

Externe 30 Ianuarie 2015 / 00:00 535 accesări

            Imagini recente prin satelit sugerează că Phenianul ar putea să fie pe punctul de a repormi un reactor nuclear considerat principala sursă de plutoniu cu destinaţie militară a Coreei de Nord, au declarat, ieri, cercetători americani. Reactorul, cu o capacitate de cinci megawaţi, de care dispune Coreea de Nord în complexul nuclear de la Yongbyon, este capabil să producă aproximativ şase kilograme de plutoniu pe an, adică o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează unii experţi. Phenianul a efectuat trei teste nucleare, ultimul în februarie 2013, şi a ameninţat recent că-l va efectua pe al patrulea. Ultimele imagini prin satelit arată o reintensificare a activităţii la Yongbyon, care pare să trădeze primii paşi către repornirea reactorului, afirmă specialiştii de la Institutul americano-coreean din cadrul Universităţii „Johns Hopkins“, pe site-ul 38 Nord. Cercetătorii afirmă totuşi că activitatea în curs este prea limitată pentru a stabili cu certitudine momentul în care reactorul ar putea să fie testat şi să devină operaţional.

            Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007, în cadrul unui acord de dezarmare în schimbul unui ajutor, dar nord-coreenii au început lucrări de renovare, după ce au efectuat ultimul test nuclear. Phenianul a propus la începutul lui ianuarie să-şi suspende testele nucleare, în schimbul suspendării manevrelor efectuate în mod tradiţional de SUA cu Coreea de Sud. Această propunere a fost respinsă de SUA.

CERERE DE NABAB Fostul lider suprem al Coreei de Nord, Kim Jong Il, a cerut zece miliarde de dolari şi 500.000 de tone de alimente pentru a participa la un summit cu Coreea de Sud în 2009, afirmă fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, într-o carte. După ce a primit lista cu cerinţele lui Kim Jong Il, Lee spune că a decis să nu accepte, înlăturând perspectiva unor negocieri între cele două state inamice. Coreea de Nord şi Coreea de Sud, care sunt oficial în stare de război din 1950 şi sunt despărţite de o zonă demilitarizată, au purtat ocazional discuţii şi noi summituri sunt propuse cu regularitate. Actualul lider nord-coreean, Kim Jong Un, şi preşedintele sud-coreean, Park Geun-hye, nu au exclus posibilitatea unei întrevederi, anul acesta.



12