Credit în lei sau în euro?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Credit în lei sau în euro?

Economie 27 Iulie 2007 / 00:00 754 accesări

Dilema monedei în care să contractăm un împrumut la bancă revine în atenţie. Cum este mai avantajos, în lei sau în euro? Sau poate în franci elveţieni, întrucît noua monedă adoptată de tot mai multe bănci se dovedeşte a fi un real succes, datorită dobînzilor mai mici în comparaţie cu cele la lei sau euro. Potrivit statisticilor, primul criteriu după care se alege un credit este cel al costurilor, dobînda fiind pe primul loc, urmat de comisioanele aferente. Dacă ar fi să alegem un credit în funcţie de costul total al acestuia (DAE), atunci cu siguranţă că împrumuturile în moneda europeană se dovedesc mult mai avantajoase. Potrivit ultimelor statistici publicate de Banca Naţională a României, băncile percep, pentru un credit de consum în lei o dobîndă de peste 18%, în timp ce acelaşi tip de credit, în euro, are o dobîndă de numai 11,75%. O diferenţă de peste şase puncte procentuale la dobîndă înseamnă o majorare a ratei de rambursare a creditului cu zeci sau chiar sute de euro în plus, în funcţie de valoarea împrumutului, ceea ce presupune un cost total al creditului cu sute sau mii de euro mai mare.

Şi în privinţa creditelor ipotecare, dobînzile în euro sînt mai mici decît cele în lei, deşi diferenţa este mult mai mică: 9,29% la lei şi 7,75% la euro, aşadar cu 1,5 puncte mai mică. Nu trebuie uitat, însă, că un credit ipotecar are o valoare mult mai mare decît un credit de consum, ceea ce înseamnă că o diferenţă de dobîndă de numai un procent poate însemna plata unei rate cu o sută de euro mai mare, în cazul unui credit de aprox. 70.000 de euro. Pe de altă parte, creditele în euro presupun şi un anumit risc valutar, determinat de evoluţia cursului leului în raport cu moneda europeană. Deocamdată, cei care au contractat credite în valută sînt avantajaţi de faptul că leul se apreciază puternic în raport cu euro, astfel că plătesc rate mai mici. În următorii ani însă, se aşteaptă să existe şi fluctuaţii ale cursului, mai precis o depreciere a leului în raport cu euro, ceea ce va duce la o scumpire a ratelor la creditele în valută.

Românii preferă împrumuturile în lei

Păstrarea avantajului competitiv al creditelor în euro faţă de cele în lei a determinat BNR să ia măsuri drastice. Încă de acum doi ani, BNR a impus un nivel al rezervelor minime obligatorii de 40% din rezervele în valută ale băncilor, dublu faţă de cele în lei. Banca centrală păstrează, în continuare, nemodificate restricţiile la creditele în valută, pentru a mai echilibra situaţia, cu toate că bancherii susţin că acest lucru produce distorsiuni pe piaţă, mai precis defavorizarea băncilor româneşti faţă de cele străine, care după aderarea României la UE, pot activa liber pe piaţa românească fără a se supune normelor de prudenţialitate ale BNR.

Revenind la dilema alegerii creditelor în lei sau euro, am văzut că în privinţa costurilor, avantajul stă în mod clar de partea împrumuturilor în moneda europeană. Cu toate acestea, creditele în lei rămîn preferate de multă lume, ca urmare a faptului că leul, cel puţin pe termen scurt, se dovedeşte mai puternic faţă de euro, iar dobînzile scad permanent. Un alt motiv pentru alegerea unui credit în lei este dat de destinaţia împrumutului. Dacă persoana care se împrumută are nevoie de lei, mai ales cînd este vorba de un credit de consum sau auto, atunci există şanse mai mari ca respectivul client să aleagă moneda naţională, pentru a nu fi nevoit să recurgă la schimbul valutar. Cînd este vorba însă de un credit imobiliar sau un credit de nevoi personale cu valori mari, atunci situaţia se schimbă, întrucît majoritatea tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară se fac în euro. Nu trebuie uitat şi faptul că aceste împrumuturi se rambursează pe termen lung, de peste 20 de ani, iar peste aprox. 7 ani România urmează să renunţe la leu şi să adopte moneda europeană, ceea ce va duce la transformarea în euro a tuturor creditelor în lei.



12