Cristi Puiu a obţinut cea mai mare finanţare la concursul CNC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cristi Puiu a obţinut cea mai mare finanţare la concursul CNC

Cultură 01 Octombrie 2008 / 00:00 698 accesări

Cristi Puiu a obţinut cea mai mare finanţare la prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din 2008, pentru proiectul de lungmetraj ficţiune „Aurora\". Este o poveste despre „cum se întîmplă să ucizi în interiorul familiei, de ce ajunge un om să ucidă în interiorul familiei şi ce ştim noi despre chestia asta\". Bugetul total al filmului este de aproximativ 1,5 milioane de euro, urmînd să aibă trei sau patru coproducători. Lungmetrajul este o producţie a Mandragora, după un scenariu de Cristi Puiu.

În afară de proiectul lui Puiu, CNC a mai finanţat, în acest an, la secţiunea lungmetraj ficţiune, nouă proiecte: „Condamnat la viaţă\" (Tandem Film) - 1,54 milioane de lei, regia Bogdan Dumitrescu şi scenariul Anusavan Salamanian, „Intermediar\" (Periscop Pictures) - 1,488 milioane lei, scenariul şi regia Corneliu Porumboiu, „Ana\" (MediaPro Pictures) - 1,46 milioane lei, regia Alexa Visarion şi scenariul Alexa Visarion şi Iris Spiridon, „Iubire Elena\" (Casaro Film) - 1,425 milioane lei, regia şi scenariul Geo Saizescu, „Tranziţia, bat-o vina\" (Ro de Film) - 1,197 milioane de lei, regia şi scenariul Cristina Nichituş, „Caii înaripaţi\" (Artis Film) - 1,01 milioane de euro, regia şi scenariul Judit Elek, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (Hi Film) - 545.000 de lei, regia şi scenariul Adrian Sitaru, „Afacerea Est” (MediaProPictures) - 500.000 de lei, regia şi scenariul Igor Cobileanschi, „De ce fierbe copilul în mămăligă” (Hai Hui Entertainment) - 250.000 de lei, regia şi scenariul Krisztina Deak. Preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe, că anul acesta s-a înregistrat o creştere de 60 la sută în ceea ce priveşte premierele de lungmetraj românesc din cinematografe.

În cadrul primei sesiuni a concursului de proiecte cinematografice din 2008, CNC a acordat finanţări proiectelor „Cenuşă şi sânge/ Cendres et sang\", de Fanny Ardant - 700.000 de lei şi „Ursul\", de Dan Chişu - 995.000 de lei, înscrise la secţiunea Debut. La secţiunea Documentar (lungmetraj şi scurtmetraj) au fost finanţate: „Capitalism-Reţeta noastră\" (Hi Film), de Alexandru Solomon - 200.000 de lei, „Domunl Beligan\" (Filmex Film), de Mihai Constantinescu, după un scenariu de Constantin Paraschivescu - 285.000 de lei, „Genocidul sufletelor\" (Video Dialog), după un scenariu de Sorin Ilieşiu, care semnează şi regia - 36.000 de lei, „Carmen\" (Sub-Cultura), în regia lui Florin Iepan - 242.000 de lei, „Ridicarea cortinei\" (Dan Vinci), de Dan Piţa, după un scenariu de Lucia Hossu-Longin şi Dan Necşulea - 128.000 de lei, „Dacă tot aurul din lume\", de Iosif Demian - 255.000 de lei, „Aproape de cer\", de Titus Faschina - 172.000 de lei, „Ghetoul clandestin\", de Stephane Lucon - 271.000 de lei şi „Ghica-Schiţă de portret european\", în regia lui Dinu Tănase - 271.000 de lei. Singurul documentar de scurtmetraj finanţat de CNC a fost producţia Total Tv, „Eroi necunoscuţi\", în regia lui Radu Gabrea. Filmul a fost finanţat cu 212.000 de lei.

La secţiunea Animaţie, care a avut juriu comun cu secţiunea Documentar, a fost alocat un credit total de 1,5 milioane de lei. Proiectul care a primit cei mai mulţi bani a fost lungmetrajul „Piticu\' şi podoabele împăratului\", în regia Tatianei Apahidean şi a Manuelei Hodor - 600.000 de lei. La categoria scurtmetraj ficţiune au fost finanţate cele mai multe proiecte - 21, care au primit un credit total de 1,7 milioane de lei. Pentru proiectele de dezvoltare s-a alocat o sumă de 400.000 de lei, din care au fost finanţate 16 proiecte. Potrivit CNC, fondurile alocate pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din acest an au fost de 20 de milioane de lei.

Comisia care ales proiectele cîştigătoare la categoria ficţiune a fost formată din regizorul Radu Muntean, actorul şi profesorul universitar Mircea Diaconu, regizorul, scenaristul şi profesorul universitar Copel Moscu, criticul de film Irina Margareta Nistor şi profesorul universitar Mihai Orăşanu. Comisia pentru documentar şi animaţie a fost formată din regizorul Andrei Ujică, criticul de film şi profesorul universitar Manuela Cernat (propusă şi aleasă de Eugen Şerbănescu) şi regizorul şi profesorul universitar Erich Nussbaum.



12