Criză de guvern în Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Criză de guvern în Italia

Externe 30 Septembrie 2013 / 00:00 422 accesări

Decizia miniştrilor din partidul de dreapta Poporul Libertăţii (PdL) de a-şi înainta demisia sâmbătă seară, la cererea fondatorului acestei formaţiuni politice, Silvio Berlusconi, face loc crizei politice în Italia şi a provocat numeroase reacţii politice. Şi-au depus demisiile ministrul de Interne, Angelino Alfano (care este şi vicepremier şi secretar al Poporului Libertăţii), ministrul Agriculturii, Nunzia De Girolamo, cel al Transporturilor, Maurizio Lupi, ministrul Sănătăţii, Beatrice Lorenzin, şi cel al Reformelor, Gaetano Quagliariello, care au declarat că „nu mai există condiţiile necesare pentru a putea susţine Executivul Letta”. Mişcarea populistă „5 Stele“ (M5S), condusă de fostul actor comic Beppe Grillo, aflată în opoziţie, a cerut imediat organizarea de alegeri anticipate. Secretarul partidului populist de dreapta Liga Nordului, Roberto Maroni, a declarat că formaţiunea sa, aflată în opoziţie, apreciază decizia miniştrilor din PdL de a-şi da demisia şi a cerut alegeri anticipate. În replică, liderul partidului Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), din opoziţie, Nichi Vendola, a afirmat că „aceasta este mai mult decât o criză de guvern, este o criză a statului italian”. „Este vorba despre o criză inevitabilă”, a afirmat Gianluca Susta, lider al senatorilor din partidul centrist Alegere civică, fondat de fostul premier tehnocrat Mario Monti.

Criza de guvern din Italia a fost provocată după difuzarea unui comunicat al fondatorului PdL, fostul premier Silvio Berlusconi, care a afimat că partidul său nu poate accepta faptul că premierul Enrico Letta a decis vineri mărirea TVA de la 21% la 22%, începând cu data de 1 octombrie, o „decizie inacceptabilă pentru dreapta italiană, care nu va participa la această agravare a presiunii fiscale la care sunt supuşi cetăţenii italieni”. Imediat după demisia celor cinci miniştri din PdL, secretarul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, Guglielmo Epifani, fost sindicalist de stânga, a declarat că acest gest demonstrează lipsa de responsabilitate a dreptei italiene într-un moment dificil al ţării, care trece printr-o gravă criză economică. „Este un moment dramatic pentru Italia, iar Berlusconi demonstrează încă o dată că nu ţine cont de interesele ţării, ci numai de propriile sale interese”, a declarat Rosy Bindi, preşedinta PD, formaţiunea politică din care face parte şeful Guvernului italian, Enrico Letta.

Principalele publicaţii italiene au împărtăşit ieri aprecierea fără perdea a premierului Enrico Letta, care a calificat drept „un gest nebunesc” demisia miniştrilor PdL. Această formulă de exprimare a fost reluată peste tot, iar editorialiştii nu i-au putut găsi nicio scuză lui „Il Cavaliere“ pentru provocarea acestei noi crize ce survine într-un moment delicat pentru Italia. „Condamnatul face Italia să se scufunde”, a titrat cotidianul „Il Fatto Quotidiano”, jurnal de stânga care a fost dintotdeauna o voce critică la adresa lui Silvio Berlusconi. „„Il Cavaliere“ schimbă cursul jocului”, a afirmat „La Repubblica”, în timp ce publicaţia „Corriere della Sera”, de centru-dreapta, a vorbit despre „un brânci al lui Berlusconi, care a declanşat criza”. Eugenio Scalfari, fondatorul „La Repubblica”, l-a comparat pe Berlusconi nu numai cu „un caiman”, ca în filmul lui Nanni Moretti, dar şi cu personajul Mackie Messer, celebrul bandit şarmant şi cinic din „Opera de trei parale” a lui Bertolt Brecht. „La Stampa” de centru-dreapta, asemeni jurnalului axat pe mediul afacerilor „Il Sole 24 Ore”, au insistat în titlurile lor pe „nebunia” demersului lui „Il Cavaliere“. Mario Calabresi, director „La Stampa”, a lansat totodată un apel către întreaga clasă politică: „Acum, basta, gândiţi-vă la ţară!”



12