Criză foarte gravă în R. Moldova! Cum ne afectează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mitinguri, alegeri anticipat, preşedinte suspendat

Criză foarte gravă în R. Moldova! Cum ne afectează

Politică 09 Iunie 2019 / 17:36 1953 accesări

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat duminică, potrivit unei noi hotărâri emise în regim de urgenţă, că există circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, interimatul urmând să fie asigurat de către premierul în exerciţiu Pavel Filip. Acesta a şi semnat, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, informează Radio Chişinău. Curtea Constituţională a adoptat de asemenea un aviz prin care constată că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, din cauza imposibilităţii de formare a unui nou guvern.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'ŞOR' (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu au permis până în prezent formarea unei majorităţi.

Sâmbătă,Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat decretele preşedintelui Igor Dodonprivind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului. Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale. Şedinţa parlamentului fusese convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Noul guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu

Noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va întruni luni şedinţă începând cu ora 11.00, informează Radio Chişinău şi Unimedia. Şedinţa se va desfăşura la sediul parlamentului, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă. Ea nu a indicat de ce şedinţa guvernului se va desfăşura la parlament, dar se pare că miniştrii noului executiv nu au acces în sediul guvernului. Totodată, ea a precizat că o să meargă cu toţii luni la guvern. Maia Sandu a mai spus că nu beneficiază, în calitate de premier, de serviciile de pază din partea SPPS, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, iar referitor la declaraţiile şefului IGP, Alexandru Pînzari, că nu îl recunoaşte pe Andrei Năstase în calitate de ministru de interne, ea a spus că ar fi o sfidare la adresa ordinii de drept. Totodată, Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, că ar dirija blocajul din instituţiile publice. Noul premier al Republicii Moldova a mai sus că a primit mesaje de susţinere din partea partenerilor externi.

Miting pentru susţinerea lui Plahotniuc

În centrul Chişinăului a fost organizat duminică un miting pentru susţinerea Partidului Democrat (PDM), formaţiunea lui Vlad Plahotniuc, persoanele sosite în Piaţa Marii Adunări Naţionale scandând ''Noi suntem poporul. Dodon e trădătorul'', ''PDM'', ''Moldova!'', relatează Radio Chişinău. Prezent la miting, Plahotniuc i-a îndemnat pe susţinătorii săi să rămână în centrul Chişinăului ca ''să apere paşnic'' instituţiile statului. ''Vreau să vă mulţumesc pentru susţinere. Cei care vor să plece acasă, să plece. Dar cei care vor să rămână, să mergem să apărăm paşnic instituţiile statului, iar celor care vor încerca să le ia cu asalt, le vom arăta fermitatea noastră'', a declarat preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, la finalul mitingului din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Manifestanţii care au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să susţină Partidul Democrat şi să protesteze faţă de coaliţia PSRM-ACUM au votat o declaraţie prin care cer demisia preşedintelui Igor Dodon şi alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.
Potrivit Radio Chişinău, la miting a avut loc un incident în care a fost implicat Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal şi fost primar al Chişinăului. Chirtoacă a încercat să se apropie de Plahotniuc în timpul mitingului, dar a fost îndepărtat de către bodyguarzi şi poliţie. El a declarat că a încercat să-i spună personal lui Plahotniuc că timpul său a trecut.

Guvernul României, îngrijorat

Guvernul urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice din Republica Moldova şi face un apel la toate forţele politice de la Chişinău să respecte procesul democratic. ''România, ca stat care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi care susţine ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forţele politice să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019'', se arată într-un comunicat al Guvernului transmis duminică Agerpres. Potrivit Executivului de la Bucureşti, cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de o soluţie negociată politic, care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor şi consolidarea parcursului pro-european.

Reamintim că, sâmbătă,Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat decretele preşedintelui Igor Dodonprivind desemnarea ca premier a Maiei Sandu - liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului. Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra Executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.



12