Cultura şi tradiţiile românităţii sud-dunărene, dezbătute la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cultura şi tradiţiile românităţii sud-dunărene, dezbătute la Muzeul de Istorie

Cultură 23 Mai 2009 / 00:00 662 accesări

La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) s-au desfăşurat, ieri, în aula „Adrian Rădulescu“, lucrările mesei rotunde cu tema „Românitatea sud-dunăreană. Cultură şi tradiţii“. La acest eveniment de amploare, organizat de Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius“ şi MINAC, au luat parte o serie de istorici şi oameni de cultură din ţară, dar şi din zona Timocului, Bulgaria. Moderatorul discuţiilor a fost directorul Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, iar cuvîntul de salut a fost rostit de către directorul MINAC, Gabriel Custurea. Prin intermediul acestei manifestări s-au adus în prim-plan aspecte privind evoluţia istorică a românităţii sud-dunărene, dar şi elemente identitare de cultură şi tradiţie.

Printre invitaţi s-au mai aflat prof. Cristian Căpinaru, consilier în cadrul Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, care a transmis mesajul secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Eugen Tomac, dr. Ivo Filipov Gheorghiev, preşedinte „AVE“ de la Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, prof. Nicolai Marinov Pacev, preşedinte „AVE“, Filiala Kozlodui a Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.

Directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, prezentă la manifestare, a avut o intervenţie referitoare la românii balcanici în colecţiile instituţiei constănţene, iar directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, a vorbit despre artiştii de origine sud-dunăreană în pictura modernă românească. Printre participanţi s-au mai aflat directorul Muzeului Militar, Filiala Constanţa, Costin Scurtu, directorul Asociaţiei Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius“, Constantin Cheramidoglu, reprezentanţi ai Muzeului Marinei Române, profesori de la Universitatea „Ovidius“, muzeograful MINAC, Lavinia Gheorghe, consilieri în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cultural Constanţa.

„Este prima manifestare cu caracter ştiinţific, organizată la Constanţa, după 1990, care circumstanţiază problema românilor balcanici, în ansamblul lor, dar cu precădere a celor din Tribalia“, a spus istoricul Stoica Lascu, prezent la eveniment. „Am rămas plăcut surprins de românismul acestor fraţi de la sud de Dunăre, din zona Timocului, care, la noi, în Dobrogea, au fost mai puţin cunoscuţi. De aceea, am zis că ar trebui să ne cunoaştem mai bine, pentru că avem elemente comune de identitate, cultură şi tradiţii. De aceea dorim să încheiem proiecte de colaborare pe termen lung şi să creăm o punte de legătură între românii din zona Timocului şi cei din Dobrogea“, a precizat iniţiatorul acestei manifestări, Virgil Coman.



12