Cvartetul pentru Orientul Mijlociu cere Israelului eliberarea militanţilor Hamas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu cere Israelului eliberarea militanţilor Hamas

Externe 01 Iunie 2007 / 00:00 626 accesări

SUA, UE, Rusia şi ONU au cerut, miercuri seară, eliberarea imediată a unor responsabili politici ai Hamas, între care se numără un ministru şi mai mulţi deputaţi, interpelaţi săptămîna trecută de Israel. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, care s-a reunit la Berlin, a subliniat că “deţinerea unor membri aleşi ai guvernului palestinian şi a unor deputaţi provoacă preocupare şi se impune eliberarea lor imediată”. Pe de altă parte, cvartetul a condamnat ferm bombardamentele cu rachete palestiniene Qassam, în sudul Israelului şi faptul că Hamas şi alte grupări teroriste din Gaza îşi consolidează armamentul. Totodată, cvartetul a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a caporalului israelian Gilad Shalit, răpit în iunie 2006 de grupări armate palestiniene.

Reprezentat la Berlin de secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, secretarul general ONU, Ban Ki-moon şi de şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi de Securitate Comună, Javier Solana, şi de comisarul pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a anunţat că intenţionează să se reunească din nou, luna aceasta, dar de această dată în Orientul Mijlociu, în prezenţa reprezentanţilor israelieni şi palestinieni.

Doi tineri palestinieni şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi la Nablus, în Cisiordania, în urma exploziei unei maşini, au precizat martori şi surse medicale. Armata israeliană nu a confirmat desfăşurarea unor acţiuni militare la Nablus în momentul deflagraţiei. Forţele palestiniene de securitate au declanşat o anchetă pentru a afla dacă nu a fost vorba despre detonarea prematură a unei bombe, ce urma să fie utilizată într-un eventual atentat antiisraelian. În schimb, organizaţia Brigăzile Martirilor al-Aqsa, aripa armată a organizaţiei al-Fatah, subordonată preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas, a pus atacul pe seama statului evreu. Pe de altă parte, oraşul Sderot, situat în sudul Israelului, a fost lovit, din nou, de o rachetă artizanală, lansată de militanţii palestinieni din Fîşia Gaza.



12