Dan Hăulică va fi înmormântat mâine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dan Hăulică va fi înmormântat mâine

Cultură 19 August 2014 / 00:00 1451 accesări

Academicianul Dan Hăulică, unul dintre cei mai mari critici de artă români, va fi înmormântat mâine, de la ora 11.00, la Cimitirul „Sfânta Vineri” din Capitală. Reputatul om de cultură a încetat din viață duminică, la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat demult, având o maladie neoplazică (cancer) într-un stadiu avansat, asociată cu o boală cardiacă gravă. Membru corespondent al Academiei Române din 1993, redactor-şef pentru o lungă perioadă de timp al revistei „Secolul 20” și președinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, Dan Hăulică rămâne un reper pentru cultura românească.

„Înzestrat cu acel talent de excepțional povestitor, calitate cu care mulți dintre românii născuți în spațiul de legendă al Moldovei vin pe lume, Dan Hăulică semnifică pentru cultura românească „Dimensiunea artei moderne”, volum apărut în anul 1992. El este și va rămâne intelectualul rafinat căruia generația noastră și încă multe altele îi datorează posibilitatea existenței în acord cu manifestările artistice ale mapamondului, deoarece revista „Secolul 20”, pe care a diriguit-o încă din 1963, a găsit calea regală de a o face, indiferent de orientările social-politice ale vremurilor”, a spus criticul de artă constănțean Alice Dinculescu.

REGRETE „Pentru totdeauna de acum înainte, Dan Hăulică rămâne sinonim cu adevărul și eleganța exprimării, acreditarea valorilor creației românești la ele acasă și oriunde în lumea largă, o existență umană care onorează patrimoniul cultural românesc și de care ne va fi dor pentru totdeauna”, a mai spus Alice Dinculescu.

„Dan Hăulică este unul dintre românii care demonstrează în mod exemplar rezistența prin cultură. A traversat perioada comunistă cu demnitate, fără a dobândi dorința de răzbunare, ci doar pe aceea de a face cunoscute tenebrele totalitarismului pentru a nu mai avea pretextul neștiinței. Astfel, după 1989, a vorbit despre ororile comuniste și a continuat să facă dizidență față de rămășițele acestora. Nu ne rămâne decât să sperăm că în cultura română se vor naște urmași care îi vor păși pe urme. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus președintele Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Gigel Știrbu.

Eseist și critic de artă, Dan Hăulică s-a născut la 7 februarie 1932, la Iași. A absolvit Facultatea de Filologie în Iași şi Institutul de Arte Plastice din București. În 1986, Dan Hăulică a fost ales președinte al Consiliului Mondial pentru Editarea și Cercetarea Artei, iar pe 31 iulie 1990, a fost numit ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.



12