Datorii de un miliard de euro pentru lucrările din şcoli

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe scurt

Datorii de un miliard de euro pentru lucrările din şcoli

Social 28 Septembrie 2009 / 00:00 454 accesări

Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, datoriile Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru lucrările efectuate la unităţile şi instituţiile de învăţămînt se ridică la aproximativ un miliard de euro. Andronescu a spus că s-a ajuns în această situaţie pentru că la deschiderea de investiţii a funcţionat doar criteriul campaniilor electorale din 2008, fără criterii care să ierarhizeze nevoile de investiţii. „Au fost deschise investiţii fără să existe criterii pe baza cărora să fie stabilite ce şcoli intră în investiţii. În mandatul meu anterior aveam nişte criterii cît se poate de clare, legate, printre altele, de numărul de elevi\", a declarat ministrul Educaţiei. Ea a arătat că, în aceste condiţii, la venirea sa la conducerea MECI, a preluat 4.300 de şantiere, iar pe bugetul din acest an au fost ierarhizate şantierele care vor fi finanţate. Andronescu a menţionat că a dispus de un buget foarte mic, de doar 200 de milioane de lei, care a fost alocat pentru aproximativ 2000 de şcoli. „Avem speranţe să mai primim ceva resurse pe care le vom distribui în continuare\", a precizat ministrul. Andronescu a menţionat că va mai dura „o perioadă de timp\" pînă cînd datoriile se vor plăti şi se va intra în normalitate.

Microbuze şcolare, pentru vizite în oraş

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este de părere că transportul şcolar ar trebui să i se dea mai multă flexibilitate, iar microbuzele şcolare să fie folosite pentru excursii cu elevii, pentru ca aceştia să viziteze muzee sau să ia contact cu cultura urbană. „Am făcut deja, prin planurile cadru, o propunere de flexibilizare a orelor de dirigenţie. Mi-ar plăcea ca aceste microbuze să fie folosite în excursii la care elevii din sate să fie duşi la muzee, să se apropie de cultura oraşelor, să fie scoşi din sate şi să se apropie de ceea ce înseamnă civilizaţia oraşelor\", a spus ministrul Educaţiei. Ea a menţionat că, în acest an, un număr de 120 de microbuze şcolare vor fi trimise unor şcoli din mediul rural, licitaţia fiind în desfăşurare.

Noua lege a educaţiei depolitizează conducerile şcolilor

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că, după definitivarea metodologiei de constituire a consiliilor de administraţie în şcoli şi de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere din cadrul unităţilor de învăţămînt, se va stopa politizarea numirii directorilor de unităţi şcolare. Potrivit ministrului, ordinul privind numirile directorilor de unităţi şcolare va fi modificat în condiţiile în care aceştia urmează să fie numiţi în baza noii legislaţii din educaţie. Ea a arătat că se lucrează în prezent la definitivarea metodologiei de constituire a consiliilor de administraţie din şcoli şi de organizare a concursurilor. „Vreau să stopăm politizarea numirii directorilor\", a spus ministrul Educaţiei, care a menţionat că şi ordinul de ministru privind numirile de directori cu delegaţie a fost emis în acest sens. Andronescu a explicat că, în condiţiile noii Legi a educaţiei, prin care se acordă autonomie şcolii, unitatea şcolară este condusă de un consiliu de administraţie din care o treime reprezintă cadrele didactice, o treime părinţii elevilor şi o treime administraţia locală. Consiliul de administraţie astfel constituit organizează concursul pentru ocuparea funcţiei de director, iar apoi directorul este numit prin decizie a primarului care verifică dacă s-a respectat metodologia de concurs. Andronescu a spus că metodologia pentru constituirea consiliilor de administraţie în şcoli şi metodologia de concurs vor fi emise imediat după promulgarea Legii educaţiei.



12