De unde vin produsele bio sau eco

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sănătoşi cu mâncare... sănătoasă

De unde vin produsele bio sau eco

Eveniment 05 Octombrie 2013 / 00:00 1566 accesări

FIŞĂ ECOLOGICĂ În ultima perioadă, tot mai multe magazine încearcă să-şi atragă clienţii prin reclame la produsele alimentare pe care le comercializează prin afirmaţii precum: „Proaspăt culese din grădină!“. Fructele şi legumele mari, colorate şi aspectuoase, parcă decupate din reviste, au invadat supermarketurile. Din păcate, aceste produse nu mai au aproape nimic din gustul lor natural. Este şi părerea consumatorilor, care se orientează către produsele naturale de la agricultorii ce nu utilizează chimicale. UE pune accent deosebit pe obţinerea produselor vegetale sau animale prin procedee ecologice şi îi încurajează pe cei care doresc să practice o astfel de agricultură. România se află încă la început în ceea ce priveşte agricultura bio şi, în plus, prăbuşirea industriei îngrăşămintelor poate da şansa agricultorilor să producă alimente ecologice. Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Constanţa, Boris Parpală, agricultura ecologică este o oportunitate pentru viitor, având în vedere concurenţa de pe piaţa tradiţională care este foarte mare şi dorinţa oamenilor să mănânce mai sănătos. „Există o cerinţă din ce în ce mai mare pentru produsele eco. Prin programul iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa „Consumăm produse româneşti”, se încearcă încurajarea agricultorilor să producă legume şi fructe eco, dar şi a consumatorilor să le cumpere. În comparaţie cu agricultura tradiţională, cea ecologică nu este costisitoare, întrucât nu sunt folosite substanţe chimice, deci costurile sunt mai mici. Astfel, coroborat cu preţul de vânzare al produsului bio, activitatea poate deveni profitabilă”, a declarat Parpală. El a precizat că fermierii dornici să intre pe piaţa agriculturii ecologice trebuie să se adreseze DADR Constanţa. „Pentru a putea face agricultură ecologică şi a comercializa produse încadrate în categoria celor bio, producătorii trebuie să se înregistreze în fişa ecologică şi să completeze un dosar. Odată înregistrat, fermierul va beneficia de o serie de subvenţii pe acest sector”, a spus Parpală.

LIPSA APEI Producătorii agricoli constănţeni care lucrează în acest domeniu consideră că nu te poţi îmbogăţi din practicarea agriculturii ecologice, dar se poate trăi mai bine decât cei care practică agricultura tradiţională. „Consider că agricultura ecologică este mai rentabilă faţă de cea tradiţională. Cheltuielile de înfiinţare şi întreţinere a culturilor nu sunt aşa mari ca în cazul celeilalte, iar preţurile produselor sunt mult mai mari. Dacă mai ai şi piaţă de desfacere, totul decurge perfect. La agricultura tradiţională, de cele mai multe ori, preţul pe produs nici nu acoperă cheltuielile”, a declarat Vasile Luganovici, producător în agricultura ecologică din localitatea constănţeană Independenţa. El a precizat că principala problemă care îl împiedică să facă o agricultură ecologică performanţă este lipsa apei pentru irigaţii. „Din păcate, suntem la mila lui Dumnezeu”, a spus Luganovici. Şi în acest sens, CJC are în plan dezvoltarea sistemului de irigaţii.



12