Deputatul Mihail Boldea poate fi arestat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Imunitate ridicată

Deputatul Mihail Boldea poate fi arestat

Eveniment 21 Martie 2012 / 00:00 463 accesări

PE MÂNA JUSTIŢIEI Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil cererea privind ridicarea imunităţii deputatului PDL Mihail Boldea în vederea percheziţiei, reţinerii şi arestării acestuia. Procurorul general, Codruţa Kovesi, a solicitat ministrului Justiţiei încuviinţarea percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Mihail Boldea, cercetat de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. În aceste condiţii, soarta deputatului Boldea a ajuns în mâinile colegilor de Parlament. Dezertor din PDL şi înregimentat unde altundeva decât în UNPR, Mihail Boldea nu a fost iertat de foştii colegi deputaţi. Probabil că, dacă nu am fi fost în an electoral, Mihail Boldea ar fi scăpat de justiţie la fel ca Monica Iacob Ridzi sau Daniel Păsat, pe care pedeliştii i-au scos basma curată. Aşadar, ieri, deputaţii PDL s-au strâns pentru a vota dacă îi ridică sau nu imunitatea lui Mihail Boldea. Cererea ministrului Justiţiei a vizat trei lucruri distincte în ceea ce-l priveşte pe deputat: aprobarea percheziţiei, aprobarea reţinerii pentru 24 de ore şi, dacă se impune, arestarea preventivă pentru 29 de zile. În Comisia juridică s-au respectat procedurile şi s-a dat vot separat pentru fiecare cap de cerere.

VOT CU SEMNE DE ÎNTREBARE Ajunşi în plen, parlamentarii Puterii au constatat că nu au cvorumul necesar pentru a vota ridicarea imunităţii lui Mihail Boldea. A fost momentul în care au apărut în plen Victor Ponta şi Mircea Duşa de la PSD şi liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu. “Am decis de comun acord cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca o serie de deputaţi USL să întrerupă protestul pentru a completa cvorumul în plen. Pentru că aici este vorba de imaginea justiţiei române. Oricum, s-a dovedit încă o dată că actuala Putere se mobilizează doar atunci când este vorba să-şi numească oameni în diferite instituţii ale statului. În rest, Puterea nu este preocupată de ce se întâmplă în Parlament”, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta. În plenul Camerei s-au purtat mai multe discuţii în ceea ce priveşte votul comun pentru cele trei solicitări, percheziţie, reţinere şi arestare preventivă. Deputatul UDMR Marton Arpad, unul dintre cei care cunosc regulamentele, şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), au arătat că se impun trei voturi, deoarece fiecare procedură ţine de câte o instituţie diferită. Imediat a intervenit pedelistul Ioan Oltean care a propus un singur vot, susţinut chiar şi de Daniel Buda care, brusc, şi-a schimbat părere, deşi în comisie votase cu totul altfel. Astfel, cu 147 de voturi pentru, 17 contra şi 4 anulate, cererea ministrului pentru percheziţia, reţinerea sau arestarea pentru 29 de zile a deputatului Mihail Boldea a fost aprobată. Votul la comun al celor trei solicitări poate fi în favoarea deputatului Mihail Boldea, care, în momentul în care procurorii vor solicita probabil arest preventiv, va invoca viciul de vot de la Camera Deputaţilor şi s-ar putea, fără probleme, să scape de arestare. Cu alte cuvinte, pe de o parte parlamentarii puterii vor susţine că au ajutat justiţia să facă lumină şi să găsească vinovatul, însă, prin votul dat, portocaliii nu au făcut decât să îi dea o mână de ajutor deputatului de a scăpa de arest.

MODIFICARE În altă ordine de idei, Guvernul propune Parlamentului simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii deputaţilor şi senatorilor în faţa acţiunilor penale. Astfel, Ministerul Justiţiei propune modificarea procedurii de ridicare a imunităţii membrilor Parlamentului, în sensul de a se pune pe ordinea de zi a primei şedinţe în plen cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor şi soluţionarea acestor cereri în termen de cel mult 72 de ore.



12