„Desantul“ de la Neptun TV, exemplu de atac la presă în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Desantul“ de la Neptun TV, exemplu de atac la presă în Parlament

Justiție 10 Martie 2016 / 19:05 1260 accesări
Jurnalistul Adrian Ursu:

Jurnalistul Adrian Ursu: "Atunci când instrumentele de forță sunt folosite discreționar, se poate ajunge la distrugerea libertății de exprimare, a presei"

Parlamentul a găzduit joi o amplă dezbatere publică pe tema libertății presei, în cadrul căreia jurnalistul Adrian Ursu și CEO Antena 3, Mihai Gâdea, au reclamat abuzurile statului la adresa instituțiilor mass-media. Plecând de la scandalul din jurul sediilor Antena 3, în care ANAF a căutat luni la rând nod în papură în contabilitatea instituției, cei doi au subliniat necesitatea unor investigații serioase în ce privește modul în care instituții ale statului descind la sediile în care lucrează jurnaliști. "Cine a cerut lui Sorin Blejnar, un individ profund corupt, să facă aceste controale și această formă de represiune și de suprimare prin controale aberante pe care le cerea?", a întrebat retoric Gâdea. El a mai arătat că investigațiile statului par a fi direcționate către anumite instituții de presă, în timp ce altele sunt în mod suspect trecute cu vederea: "Există instituții de presă care sunt finanțate în mod ilegal, cum s-a văzut inclusiv din dosare de corupție. Erau o serie întreagă de televiziuni care primeau comenzi de la doamna regimului. Și s-a trecut peste aceste aspecte".

La rândul lui, Adrian Ursu a subliniat că atacul la Antena 3 este doar exemplificarea unui amplu șir de abuzuri prin care facțiuni controlate de cercuri de interese încearcă să manevreze în diverse moduri instituțiile mass-media: "În România, presa de azi moare sau se lasă dresată din rațiuni economice. În România, Televiziunea publică este într-o situație tragică. A fost condusă aici pentru a fi mai ușor de manevrat. (...) Postul TV pe care îl reprezentăm are de cheltuit multe milioane de euro pentru a pune în aplicare o decizie absurdă, care putea fi discutată în alți termeni. Suntem supuși unor îndemnuri ticăloase la boicot în piața liberă de publicitate, dovedindu-se în felul acesta că se dorește pur și simplu eliminarea unei instituții de presă. Probabil ca în situația televiziunii publice, probabil ca și în cazul Televiziunii din Constanța. Știți că, acum câteva luni, colegii de la Neptun TV s-au trezit într-o zi cu un desant de același tip, în care li s-au luat serverele din redacție? Sub pretextul unei anchete economice care privea patronatul... Toate aceste lucruri demonstrează că, atunci când instrumentele de forță sunt folosite discreționar, se poate ajunge la distrugerea libertății de exprimare, a presei. Cel mai grav este că în niciunul dintre aceste cazuri nu există reacție".

De departe, cea mai importantă problemă ridicată în dezbaterea de ieri este cea legată de societatea civilă, care nu mai reacționează la astfel de abuzuri ale statului.

Același Adrian Ursu a zugrăvit un tablou extrem de sumbru al României de azi, o țară care nici măcar nu mai încearcă să mimeze democrația... "România de astăzi nu mai este condusă de oameni aleși. Este condusă de sinecuriști și de securiști. A încetat să mai fie o expresie a democrației măcar prin modul de reprezentare a cetățenilor. Mergem la vot din patru în patru ani sau ori de câte ori suntem chemați și îi alegem pe unii care nu sunt. Pe vremuri era un primar care este. Acum alegem oameni care nu mai sunt. Îi alegem degeaba, pentru că fie nu au putere, fie, dacă o au, nu și-o exercită, fie sunt înecați în frică, fie sunt trimișii unor înalte instituții și, deci, răspund la comenzi. În România de astăzi, votul nu numai că a fost aruncat la gunoi de CCR, ci pare să nu mai conteze, pentru că nu mai este condusă de oameni aleși, ci de oameni puși, trimiși, infiltrați", a mai spus Ursu.



12