“Detectivul starurilor”, găsit vinovat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Detectivul starurilor”, găsit vinovat

Monden 17 Mai 2008 / 00:00 614 accesări

Anthony Pellicano, acuzat că a efectuat interceptări telefonice ilegale în favoarea unor mari nume de la Hollywood, a fost găsit vinovat, joi, de un juriu din Los Angeles. Juriul unui tribunal federal l-a găsit vinovat pe detectivul de 64 de ani în cazul a 76 din cele 77 de capete de acuzare reţinute împotriva sa, printre care participare la o acţiune criminală şi asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni. Alţi patru acuzaţi, printre care un fost poliţist şi un angajat al unei companii de telefonie, au fost, de asemenea, găsiţi vinovaţi pentru toate sau o parte dintre acuzaţiile aduse. Cei 12 juraţi au anunţat verdictul după două săptămîni de deliberări şi opt de dezbateri. Acum, soarta celor cinci va fi decisă de un judecător, iar Anthony Pellicano riscă mai multe pedepse de pînă la 20 de ani de închisoare. Verdictul va fi pronunţat pe data de 24 septembrie.

Inculparea la începutul lui 2006 a lui Anthony Pellicano a suscitat speculaţii în legătură cu cine dintre cei bogaţi şi celebri ar putea fi prins în vîrtejul scandalului: acest detectiv reputat pentru eficienţa sa lucra pentru unele dintre cele mai importante nume din lumea cinematografiei şi divertismentului. Însă, în pofida unei impresionante liste de martori a Parchetului, printre care actualul preşedinte al studioului Paramount, Brad Grey, actorul Chris Rock şi fostul preşedinte al Disney, Michael Ovitz, procesul nu a adus nicio dezvăluire de mare amploare, cu atît mai mult cu cît Anthony Pellicano, care a ales să se apere singur şi nu a depus mărturie, păstrînd tăcerea în legătură cu cei care i-au solicitat serviciile.

Pînă la arestarea sa în 2002, Anthony Pellicano se ocupa de o întreagă gamă de afaceri, de la divorţuri pînă la neînţelegeri între producători şi cineaşti. Unul dintre ei, John McTiernan, regizorul unor filme precum “Die Hard” cu Bruce Willis, “Predator” cu Arnold Schwarzenegger şi “The Hunt for Red October” cu Sean Connery, a fost condamnat în septembrie 2007 la patru luni de închisoare pentru că a minţit anchetatorii. De asemenea, detectivul, ale cărui onorarii se ridicau la zeci de mii de dolari, a lucrat pentru Michael Jackson şi Elizabeth Taylor şi era “un individ foarte bine informat şi foarte bine plătit”, potrivit reprezentantului Parchetului, Daniel Saunders. Parchetul îl acuză pe Anthony Pellicano că a plasat sub ascultare pentru clienţii săi telefoanele unor actori şi producători din capitala cinematografiei americane, printre care Sylvester Stallone, Keith Carradine şi Aaron Russo. Ar fi spionat, de asemenea, jurnalişti de la “Los Angeles Times” şi “The New York Times”, precum şi de la un post local de televiziune, KTLA. Detectivul era acuzat, totodată, că a obţinut alte informaţii confidenţiale pentru clienţii săi, mituind poliţişti şi angajaţi ai companiilor de telefonie. În urma unei percheziţii desfăşurate la biroul său din Hollywood, la sfîrşitul anului 2002, poliţiştii au descoperit probe legate de interceptări telefonice ilegale, precum şi explozibil C-4 şi grenade, arme care i-au adus o condamnare de 30 de luni de închisoare. Detectivul a fost judecat în faţa unui tribunal federal şi nu a unuia californian, din cauza inculpării sale pentru asociere la o grupare de crimă organizată, un dispozitiv legal utilizat în mod obişnuit împotriva mafiei şi bandelor.



12