“Doamna are cheie pe la ăsta?”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interceptări din dosarul “Containerul”

“Doamna are cheie pe la ăsta?”

Eveniment 30 Mai 2011 / 00:00 3848 accesări

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca mâine recursul formulat de cei 28 de suspecţi cercetaţi în dosarul „Containerul” faţă de măsura arestării preventive, care a fost dispusă împotriva lor săptămâna trecută. Printre ei se numără Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime, Sunai Cadîr, şeful Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, Adrian Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Costel Liviu Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, ambii adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie şi comandant al „Grupului de Nave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

„TÂMPITU ALĂ NU ARE TELEFON D-ĂLA”.Informaţii referitoare la ancheta procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă să iasă la iveală. Oamenii legii spun că principalii pioni ai reţelei îşi schimbau în permanenţă telefoanele şi cartelele SIM, fiecare dintre ei folosind în câteva luni câte 16 aparate. „Acest lucru rezultă din numărul foarte mare de autorizaţii eliberate de instanţele judecătoreşti competente pentru interceptarea convorbirilor telefonice şi a comunicaţiilor între membrii grupului infracţional organizat, precum şi din multiple convorbiri telefonice, din care cităm convorbirea purtată între inculpaţii Dragoş Iulian Tudoran şi Mohamad Rouchdi în data de 12 noiembrie 2010, în care Tudoran rosteşte următoarea replică: “Tâmpitu ăla nu are telefon d-ăla”\", arată judecătorul Iulian Dragomir – cel care a decis emiterea mandatelor de arestare preventivă.

INTERVENŢII LA „DOAMNA”. Oamenii legii spun că, pe data de 7 mai 2010, Eugen Bogatu i-ar fi cerut senatorului PDL Mircea Banias, cercetat în stare de libertate în dosarul “Containerul”, să intervină pe lângă o persoană influentă, identificată codat ca “Doamna”, pentru a opri numirea unei persoane străine, neagreate la Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa. Procurorii DNA mai susţin că, pe data de 22 noiembrie 2010, “la solicitarea expresă a inculpatului Bogatu Eugen, inculpatul Banias Mircea Marius a promis să îi dea acestuia informaţii şi să se implice personal pentru blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa, proiect care dacă ar fi fost promovat ar fi încurcat desfăşurarea activităţilor grupului infracţional\". Două zile mai târziu, senatorul Banias i-a relatat lui Bogatu că a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de afacere gândit de acesta. În stenogramele care au fost prezentate în instanţă apare şi numele consilierului de stat Dan Moldoveanu, responsabilul cu siguranţa naţională al preşedinţiei. În aceleaşi stenograme, se face din nou referire la Sorin Blejnar, dar şi la personajul „Doamna\".

Bogatu Eugen: Tot mi-am mai întins antenele, asta nu e decât o echipă. Pe urmă urmează aducerea altui domn aici, am înţeles? Nu ştiu, cine e?

Banias Mircea: Ştii cine e acela?

Bogatu Eugen: Nu, nu! Dar mă gândeam dacă vorbeşti cu doamna sau nu are cheie pe la ăsta...?

Banias Mircea: Ba nu, cred că e singura care poate face ceva.

Bogatu Eugen: Trebuie sprijinită la modul foarte serios, ştii, zic eu.

Banias Mircea: Nu ştiu dacă ţi-am spus, eu am mai vorbit o dată cu ea despre situaţia...

Banias Mircea: A zis să o las, dar eu revin, îi mai spun o dată.

Bogatu Eugen: Sunt două aspecte, o dată şi cel mai bine, dacă se poate anula detaşarea şi reveni, dacă nu, să nu se facă nimic fără să… ştii tu…!

Banias Mircea: Şi să vină peste trei luni sau cum?

Bogatu Eugen: Dacă putem să o anulăm cât se poate de repede, că peste trei luni expiră. Vezi şi ea ce zice, dar în condiţiile astea, să ştii cine vine aici, că sunt două variante, pe termen scurt o să-l pună pe unul de la Bucureşti, probabil, şi dacă nu vor să aducă pe altcineva.

Banias Mircea: Ăsta ce face? Iulică?

Bogatu Eugen: Ce să facă, e cătrănit, amărât, s-a dus la ăsta, a luat hârtia, s-a uitat: \"Da, bine, o să dau şi eu nişte telefoane\". Eu nu ştiu la ce se aştepta el, de ce... Sincer şi eu mă aşteptam la altă reacţie vis-a-vis de el, aşa credeam eu că e.

Bogatu Eugen: Cu Dan Moldoveanu? Obligatoriu trebuie să spui că a dat şi Berceanu un ordin să se scaneze toate containerele din port.

Banias Mircea: Ştiu şi îi spun că e imposibil.

Bogatu Eugen: Domnule, nu se poate tehnic.

Banias Mircea: Acesta e preambulul, eu mi-am pregătit. Acesta este practic motivul pentru care îl sun şi după aia îi zic, băi, ce faci cu prietenul meu?

Bogatu Eugen: Şi nu ştiu ce va fi? Sunt şi eu aşa, un pic, că îţi dau seama, sunt o grămadă de afaceri, o grămadă de...

Banias Mircea: Ştiu, ştiu. Lasă că discut, nu se poate.

ASOCIATUL LUI COCOŞ . În dosarul “Containerul” a mai apărut un nume controversat, strâns legat de familia Cocoş-Udrea. Este vorba despre Iulian Tudor, nimeni altul decât asociatul lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, din firma Euro Hotels International Co SRL, şi consulul onorific al Republicii Guineea la Bucureşti. Iulian Tudor este persoana care a transmis la Palatul Victoria aşa-zisa scrisoare din partea premierului Jean Marie Dore, misiva care ar fi trebuit să favorizeze scoaterea din Portul Constanţa a vasului care transporta motoarele pentru care libanezul Said Baaklini solicita o returnare de TVA de aproape 60 de milioane de euro. Din discuţia pe care Eugen Bogatu şi Mircea Banias o poartă pe data de 7 mai 2010 se înţelege că Iulian Tudor trebuia să transmită un eventual mesaj către un anume personaj, \"doamna\". Dialogul nu lasă nicio urmă de îndoială că este vorba despre o persoană foarte puternică în plan politic, după cum rezultă din ceea ce spune Mircea Banias:

\"NU, EA ACUM ŞTIE FOARTE BINE DESPRE CE ESTE VORBA ŞI, DACĂ RESPECTĂ CE MI-A ZIS MIE... E TOTUL ÎN REGULĂ. DACĂ NU O ÎNTORC ĂŞTIA, ŞTII, ŞI NU CRED CĂ O ÎNTORC PENTRU CĂ ESTE PREA IMPORTANTĂ CA SĂ O POATĂ ÎNTOARCE CINEVA\".

ÎN SPATELE GRATIILOR. Amintim că, pe data de 25 mai, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 28 de persoane cercetate în dosarul „Containerul”. Procurorii DNA susţin că, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat, care a controlat instituţiile statului român cu atribuţii în activităţile de import - export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza DRAOV Constanţa. Anchetatorii spun că cei implicaţi în această reţea acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen din afara graniţelor UE. Potrivit procurorilor, „sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică şi erau cuprinse între 1.000 şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport”.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă în momentul de faţă cu senatorul Mircea Banias şi cu Laurenţiu Mironescu reprezintă o reglare de conturi în interiorul PDL şi că este un mod de a-l “pune la respect\" pe Vasile Blaga. \"Eu am câteva explicaţii. Sunt trei motive. Trebuie ţinuţi la respect Blaga şi oamenii lui. A fost vorba de o soluţie de compromis legată de situaţia de luni din Senat. Aşa s-a întâmplat şi cu Gheorghe Ştefan când a spus că îl susţine pe Blaga şi a doua zi a fost chemat la DNA. Sacrificare de pioni pentru a justifica reluarea atacurilor împotriva unor reprezentanţi ai opoziţiei\", a declarat Năstase.



12