Două blindate rusești capturate în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două blindate rusești capturate în Ucraina

Externe 22 August 2014 / 00:00 499 accesări

Kievul a afirmat ieri că a capturat două blindate aparţinând unei divizii aeropurtate a armatei ruse, în timpul confruntărilor din jurul bastionului separatist Lugansk, precum şi documente care certifică apartenenţa lor, fără a prezenta însă dovezi, pentru moment. ”În luptele din apropiere de Lugansk, soldaţii ucraineni au capturat două blindate ale diviziei aeropurtate din Pskov, Rusia. În unul dintre vehicule am găsit o serie de documente: permise de conducere şi documente militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lisenko. ”Personalul şi vehiculele aparţin unităţii militare 74268 a primei companii de paraşutişti din cadrul forţelor aeropurtate din Pskov, din nord-vestul Rusiei”, a adăugat el. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat, fără alte precizări, că echipajul blindatelor a părăsit vehiculele.

Dacă aceste informaţii se vor confirma, atunci se poate vorbi despre prima dovadă privind implicarea forţelor regulate ruse în conflictul din estul Ucrainei. Rusia este acuzată de Kiev şi de alte ţări occidentale că ar permite tranzitarea de arme şi de combatanţi pe la frontiera sa, acuzaţie dezminţită în mai multe rânduri de Moscova. Un jurnalist de la postul privat de televiziune ucrainean Inter a postat pe Facebook mai multe fotografii cu documentele care ar fi fost confiscate din cele două blindate, în care se observă un paşaport rusesc, carduri, o asigurare de sănătate şi un carnet de paraşutist. ”Este dificil de înţeles de ce era transportată o asemenea bibliotecă într-un blindat”, a răspuns, ironic, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, dezminţind capturarea celor două blindate. ”Toate documentele care ar fi fost găsite în aceste blindate sunt acte vechi, care nu mai sunt utilizate de aproape cinci ani. În seria dezvăluirilor zilnice referitoare la prezenţa rusă pe teritoriul Ucrainei, aceasta este deja cea de-a 1.001 dovadă. Cel mai probabil, următoarea dovadă incontestabilă va fi captura unui Kalaşnikov sau a unei grenade, însoţită de jurnale personale ale unui pretins soldat rus”, a mai afirmat, cu ironie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

CONVOI VERIFICAT Poliţiştii de frontieră şi vameşii ucraineni au început ieri să inspecteze primele camioane ale convoiului umanitar rus, blocat de partea rusă a frontierei, de o săptămână. Această procedură trebuie să permită celor aproape 300 de camioane cu ajutor destinat populaţiei din estul Ucrainei, afectată de conflict, să treacă frontiera pentru a ajunge la Lugansk, unde ajutoarele ar urma să fie distribuite de Crucea Roşie. Inspecţia se desfăşoară de partea rusă a frontierei, la punctul de trecere Doneţk, deoarece partea ucraineană a punctului de trecere este controlată de rebeli. Autorităţile ucrainene, care se tem că acest convoi ar putea face obiectul unei provocări din partea insurgenţilor, care ar putea favoriza o intervenţie rusă, au avertizat însă că transportul ajutorului pe teritoriul controlat de rebeli nu se va face decât cu garanţii privind securitatea sa. Aproape 300 de camioane ruseşti, conţinând 1.800 de tone de ajutor umanitar, potrivit Moscovei, staţionează de joia trecută în apropiere de frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Kievul şi Moscova au ajuns sâmbătă la un acord asupra modalităţilor de pătrundere pe teritoriul ucrainean a convoiului umanitar rusesc. Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti pro-ruşi.

INTERDICȚII ANULATE Rusia renunţă la unele interdicţii impuse importurilor din ţările UE pentru produse precum laptele fără lactoză sau seminţele de cartofi şi ceapă, întrucât nu s-au putut găsi suficiente resurse pe piaţa internă pentru a le înlocui, informează Novinite. Pe lista produselor care vor putea fi importate din ţările interzise de către Rusia se află seminţele de cartof, mazăre, porumb dulce şi ceapă, precum şi somonii şi păstrăvii pentru crescătoriile de peşte, potrivit unei hotărâri publicate pe site-ul oficial al Guvernului de la Moscova. De asemenea, din ţările din Vest vor putea fi importate suplimente alimentare, vitamine şi minerale, precum şi produse lactate fără lactoză. Astfel, hotărârea, care este semnată de prim-ministrul Dimitri Medvedev, reduce parţial interdicţiile impuse de către Rusia ţărilor din UE, SUA, Canadei, Australiei şi Norvegiei, ca răspuns la decizia acestora de a sancţiona Guvernul de la Moscova pentru anexarea peninsulei Crimeea şi susţinerea separatiştlor pro-ruşi din estul Ucrainei. Ridicarea unora dintre interdicţii vine ca urmare a unei scrisori adresate de Societatea pentru Protecţia Consumatorilor Guvernului rus, în care organizaţia solicită ca anumite produse să fie eliminate de pe lista neagră. Societatea a explicat că anumite categorii de cetăţeni, cum ar fi sportivii şi bolnavii de diabet, au de suferit de pe urma embargoului impus la unele importuri de alimente.



12