Două treimi din palestinieni susţin noi acte de răpire a militarilor israelieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Două treimi din palestinieni susţin noi acte de răpire a militarilor israelieni

Externe 11 Iulie 2006 / 00:00 922 accesări

Violenţele au continuat, în cursul nopţii de duminică spre luni, în Fîşia Gaza, un cetăţean palestinian fiind ucis iar alţi trei răniţi în urma atacurilor aeriene desfăşurate de armata israeliană. Un elicopter israelian a lansat, ieri, o rachetă asupra unui depozit de armament din Fîşia Gaza, aparţinînd grupării militante Jihadul Islamic. Forţele israeliene au lansat o amplă ofensivă în Fîşia Gaza, după ce militanţi palestinieni l-au răpit pe caporalul Gilad Shalit, la 25 iunie, într-un atac la un punct de control de la frontiera cu Israelul.

Israelul analizează posibilitatea folosirii unui sistem laser şi a artileriei activate de radar pentru a doborî rachetele lansate dinspre Fîşia Gaza. Statul evreu a dat asigurări că ofensivele terestre împotriva militanţilor ce lansează rachete vor continua, aşa cum s-a întîmplat la sfîrşitul săptămînii trecute, atunci cînd 50 de palestinieni au fost ucişi în timpul incursiunii armatei israeliene. Rachetele artizanale Qassam lansate de militanţi Hamas din Fîşia Gaza au cauzat un număr redus de victime, însă au provocat consternarea opiniei publice israeliene. Pînă în prezent, raza maximă de acţiune a dispozitivelor artizanale a fost de 12 kilometri.

De la sfîrşitul anilor `90, unitatea de apărare antirachetă Mafat şi firma americană Northrop Grumman au dezvoltat sistemul Nautilus, ce utilizează o rază laser capabilă să distrugă în aer rachetele sau obuzele de artilerie. Deşi strategii militari susţin că sistemul Nautilus a înregistrat rezultate pozitive în timpul testelor şi poate acoperi o suprafaţă de zece kilometri pătraţi, proiectul a fost suspendat de curînd, experţii speculînd că sistemul este prea complicat pentru uz civil. Cotidianul "Maariv" a titrat că ministrul Apărării, Amir Peretz, s-a întîlnit, luna trecută, cu reprezentanţi ai companiei Northrop Grumman, pentru a achiziţiona o versiune mai mobilă a sistemului Nautilus. Informaţia a fost confirmată de surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene. Un alt sistem care a atras atenţia Israelului este Phalanx, un tun construit în Statele Unite, ce ţinteşte automat rachetele sau obuzele, distrugîndu-le cu gloanţe de calibrul 20 milimetri.

Starea de tensiune din Orientul Mijlociu se menţine la nivel înalt. După sondajul de opinie realizat în Israel, potrivit căruia majoritatea populaţiei se declară în favoarea eliminării militanţilor Hamas, un altul, realizat în teritoriile palestiniene, justifică răpirea militarului israelian. Două treimi din palestinieni se declară în favoarea răpirii militarilor israelieni, considerînd că aceasta ar reprezenta "un răspuns potrivit în contextul politic actual". Potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Media şi Comunicare din Ierusalim, doar 30% din palestinieni şi-au manifestat opoziţia faţă de comiterea unor noi răpiri, apreciind că acestea ar afecta interesele palestinienilor. 77% din persoanele intervievate s-au pronunţat în favoarea menţinerii în captivitate a militarului israelian. Pe de altă parte, 60% dintre cei intervievaţi au declarat că sprijină continuarea lansării de rachete din Fîşia Gaza către sudul Israelului, iar 36% au declarat contrariul. Totodată, Hamas a beneficiat de o creştere cu trei procente a cotei de popularitate, la 33%. Sondajul a fost realizat în perioada 6-7 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1.197 de persoane din Fîşia Gaza şi Cisiordania, avînd o marjă de eroare de trei procente. În replică, liderul biroului politic al Hamas, Khaled Mechaal, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Damasc, că "militarul israelian este un prizonier de război căruia îi va fi cruţată viaţa".

Premierul israelian a respins, luni, criticile Uniunii Europene referitoare la ofensiva militară în Fîşia Gaza, afirmînd că Uniunea ar trebui să-şi concentreze atenţia pe atacurile comise de palestinieni împotriva Israelului. "Cînd a fost ultima dată cînd UE a condamnat tirurile palestinienilor şi a sugerat măsuri eficiente pentru oprirea acestora?", a afirmat premierul Olmert. Uniunea Europeană a acuzat Israelul că ar fi utilizat forţa împotriva palestinienilor din Fîşia Gaza, în mod disproporţionat şi că a agravat criza umanitară din regiune. Premierul israelian a reiterat că nu va negocia cu mişcarea Hamas eliberarea caporalului Gilad Shalit.



12