Drumul Iranului către bomba atomică, barat?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acord istoric

Drumul Iranului către bomba atomică, barat?

Externe 25 Noiembrie 2013 / 00:00 463 accesări

Patru zile de negocieri dificile au adus speranţa ieşirii dintr-o criză diplomatică ce durează de mai bine de zece ani. Iranul şi ţările din Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, SUA, Rusia, China şi Germania - n.r.) au ajuns, la Geneva, la un prim acord parţial pe tema controversatului program nuclear al Republicii Islamice. Decizia a fost anunţată de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, alături de şefii diplomaţiilor franceză - Laurent Fabius, rusă - Serghei Lavrov, americană - John Kerry, germană - Guido Westerwelle, britanică - William Hague şi reprezentanţii Iranului.

O LUME MAI SIGURĂ La sediul ONU de la Geneva, preşedintele iranian, Hassan Rohani, a salutat acordul, afirmând că acesta „deschide noi orizonturi”. La rândul său, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alături de şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a declarat, într-un mesaj postat pe Facebook, că negocierile s-au încheiat cu succes. „Îmbogăţirea uraniului a fost recunoscută, sancţiunile sunt pe o pistă descendentă”, a adăugat acesta. Şeful echipei de negociatori iranieni, Abbas Araghchi, a declarat de asemenea, într-un mesaj postat pe Twitter, că programul iranian de îmbogăţire a uraniului a fost recunoscut de marile puteri, fără să precizeze dacă dreptul la îmbogăţirea uraniului, revendicat de către regimul de la Teheran, este menţionat în acord.

Acordul este rodul a intense tratative purtate între SUA şi Iran încă din vară, care au rămas secrete până în prezent, a explicat un oficial american de rang înalt. „Acordul încheiat la Geneva pe marginea programului nuclear iranian va face lumea mai sigură, Israelul şi partenerii noştri din regiune mai siguri”, este poziţia oficială a secretarului de Stat american, John Kerry. În cursul unei intervenţii solemne de la Casa Albă, şeful statului american a dat asigurări că acest acord „barează drumul cel mai evident” al Republicii Islamice spre bomba atomică. Congresul american a fost mai dur însă şi a avertizat că va consolida sancţiunile actuale impuse Iranului, în şase luni, dacă nu va respecta acordul. Şi Ministerul român al Afacerilor Externe a salutat acordul.

EROARE ISTORICĂ Israelul a denunţat însă semnarea „unui acord prost”, afirmând că Iranul a obţinut ce şi-a dorit. „Acordul îi permite Iranului să continue îmbogăţirea uraniului, îi lasă în funcţiune centrifugele şi îi permite să producă materie pentru arme nucleare”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al premierului Netanyahu. De asemenea, acordul nu a dus nici la oprirea centralei de la Arak, reactor cu apă grea situat în nordul Iranului, mai constată comunicatul. La rândul său, preşedintele Shimon Peres a subliniat că acordul este „un aranjament interimar care este necesar să fie judecat asupra rezultatelor şi nu a vorbelor”. Acesta a subliniat că membrii comunităţii internaţionale nu vor tolera un Iran nuclear şi s-a abţinut să denunţe acordul, aşa cum a procedat premierul Netanyahu.

Principalele puncte ale acordului vizează îmbogăţirea uraniului:

- Iranul va putea continua să îmbogăţească uraniu la nivel maxim de 5%;

- Uraniul îmbogăţit la un nivel mai mare de 5% va fi diluat, pentru a nu fi folosit pentru fabricarea de arme atomice;

- Instalaţiile de îmbogăţire a uraniului nu vor fi extinse şi nici nu se vor construi altele noi.

Reactorul de la Arak:

- Se suspendă construcţia reactorului de la Arak, care reprezenta un motiv de preocupare pentru comunitatea internaţională, deoarece aici se putea obţine plutoniu

ca produs secundar;

- Se suspendă producţia de combustibil pentru a alimenta acest reactor. Nu se va mai construi o instalaţie capabilă să proceseze material, astfel încât Iranul să nu poată separa plutoniul şi să nu-l poată folosi într-o rachetă nucleară.

Inspecţiile:

- Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) vor obţine permisiunea să viziteze situri suplimentare cu scopul de a supraveghea punerea în aplicare a acordului;

- Iranul va garanta accesul zilnic la instalaţiile sale de îmbogăţire a uraniului.

Sancţiunile:

- Grupul 5+1 nu va impune noi sancţiuni;

- Se suspendă embargourile pentru sectoare precum metalele preţioase, fabricarea de automobile şi exporturile petrochimice;

- Grupul 5+1 va autoriza cumpărarea de petrol iranian la scară redusă;

- Vor fi deblocate cotele privind înscrierea studenţilor iranieni care vor să studieze în străinătate;

- - Se va îmbunătăţi accesul Iranului la importurile de alimente şi medicamente



12