Edward Snowden, în continuare în zona de tranzit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incertitudini

Edward Snowden, în continuare în zona de tranzit

Monden 23 Iulie 2013 / 00:00 353 accesări

Fostul consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, care a solicitat azil temporar în Rusia, nu a primit încă nicio confirmare din partea Serviciului Federal rus pentru Migraţie că dosarul său a fost luat spre examinare şi că poate părăsi zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, unde se află blocat de aproape o lună, a declarat, ieri, avocatul său, Anatoli Kucerena. Un motiv ar putea fi că oficiali din Rusia şi SUA negociază înfiinţarea unui grup de lucru pentru securitate cibernetică. Potrivit cotidianului rus „Kommersant”, copreşedinte al noului grup va fi, din partea Rusiei, subsecretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Klimaşin, iar din partea SUA, Michael Daniel, supranumit în SUA „regele ciberneticii”. Grupul, ce va activa în cadrul comisiei prezidenţiale ruso-americane, va trebui să coopereze în condiţiile lipsei de încredere dintre părţi şi prezenţei unor importanţi factori iritanţi, în primul rând, cazul Edward Snowden.

Înfiinţarea noului grup de lucru în cadrul comisiei prezidenţiale ruso-americane a fost anunţată de Vladimir Putin şi Barack Obama la 17 iunie, în urma negocierilor de la Loch Erne, în Irlanda de Nord. La acea dată, preşedinţii au semnat un pachet de acorduri interguvernamentale fără precedent privind măsurile în domeniul spaţiului informatic. Una dintre aceste măsuri este tocmai înfiinţarea noului grup de lucru. Pentru confirmarea copreşedinţilor grupului, Vladimir Putin şi Barack Obama le-au lăsat subalternilor o lună de zile. O sursă apropiată negocierilor a dezvăluit pentru „Kommersant” că noul grup va fi condus de cei mai reputaţi specialişti în domeniul securităţii cibernetice din ambele ţări.

HARTA POTENŢIALELOR ŢINTE Rusiei şi SUA le va fi greu să coopereze într-un domeniu atât de sensibil precum securitatea cibernetică. Problema nu constă doar în faptul că Moscova acuză frecvent Washingtonul de militarizarea crescândă a acestui domeniu şi că, în replică, SUA critică Rusia pentru încercările de a întări controlul statului în reţea: un important factor iritant devine pentru relaţiile bilaterale şederea prelungită la Moscova a fostului analist al CIA Edward Snowden. În SUA, principala structură responsabilă de securitatea infrastructurii informatice este comandamentul cibernetic. Şeful acestuia, Keith Alexander, conduce, prin cumul de funcţii, şi cel mai secret dintre serviciile de securitate americane: Agenţia Naţională de Securitate (NSA), ale cărei documente au ajuns în mâinile lui Edward Snowden. Dacă Moscova îi va oferi acestuia azil politic, cooperarea în domeniul securităţii cibernetice va fi mult îngreunată, în condiţiile în care tocmai Snowden a dat mass-media copia unui document secret privind planurile NSA şi ale comandamentului cibernetic de a elabora o hartă a unor potenţiale ţinte pentru atacuri informatice în alte ţări. Autorităţile ruse au pregătit deja un fel de replică la aceste planuri. În viitorul apropiat, în Rusia va fi adoptat un document în care se va preciza modul în care Moscova intenţionează să reacţioneze la aceste atacuri şi la alte conflicte cibernetice interstatale. Documentul se va numi „Bazele politicii de stat în domeniul securităţii informatice internaţionale”.

ANCHETĂ Guvernul german a anunţat, ieri, deschiderea unei anchete privind o colaborare a serviciului său de informaţii cu corespondentul său american NSA, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului „Der Spiegel” despre un schimb masiv de date între cele două ţări. Cancelaria a lansat o verificare aprofundată în acest sens, a anunţat purtătorul de cuvânt, Georg Streiter, într-o conferinţă de presă obişnuită. Guvernul german ia foarte în serios problemele ridicate de informaţiile publicate de presa germană în weekend, a adăugat acesta.

Săptămânalul german „Der Spiegel” a scris, bazându-se pe documente furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden, că Biroul pentru protecţia Constituţiei (serviciul de informaţii externe) şi serviciile secrete germane (BND) utilizează un software pentru supraveghere online aparţinând NSA, cunoscut sub numele de Xkeyscore. Acest software permite să se vadă ce cuvânt-cheie a introdus o persoană suspectă într-un motor de căutare pe internet. Aceste acuzaţii au fost respinse duminică de serviciile secrete germane. Directorul serviciilor de informaţii interne, Hans-Georg Maassen, a declarat că aceste servicii testează software-ul fără să îl utilizeze în activitatea lor. Directorul BND, Gerhard Schindler, a dezminţit, la rândul său, ideea unui schimb masiv de date între serviciile american şi german.

Taguri articol


12