Eforie Sud are cea mai modernă staţie de epurare din ţară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiecte RAJA din bani europeni

Eforie Sud are cea mai modernă staţie de epurare din ţară

Eveniment 04 Decembrie 2012 / 00:00 1678 accesări

Aerisirea zilnică a locuinţei reprezintă un ritual pe care mulţi oameni îl respectă cu stricteţe, indiferent de anotimp, ştiut fiind că aerul proaspăt este benefic pentru sănătate. Ce te faci, însă, când pe geamul deschis intră mirosul pestilenţial al apelor uzate care se devarsă în mare? Răspunsul este, pe cât de evident, pe atât de simplu: renunţi să mai deschizi geamul, iar de fiecare dată când ieşi din casă încerci să respiri de cât mai puţine ori până când te îndepărtezi de zona „înmiresmată”. Prin acest calvar au fost nevoiţi să treacă, mulţi ani de-a rândul, până în 2011, locuitorii din zona Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud. Vinovaţii? Autorităţile centrale. Staţia ar fi trebuit să fie finalizată de mulţi ani, fiind inclusă în măsura ISPA (fonduri europene pre-aderare). Construcţiile au început în 2002, contractul fiind semnat şi gestionat de guvernanţii portocalii, în timp ce RAJA era doar beneficiar (primea produsul finit). Având în vedere că deciziile se luau la Bucureşti, nu este de mirare că, în 2010, nu se realizase nici măcar 3% din lucrare. Prin urmare, s-a decis rezilierea contractului. În perioada următoare, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a cerut guvernanţilor (şi a şi obţinut) predarea managementului implementării proiectelor către autorităţile locale, care cunosc situaţia din teritoriu.

SALVAŢI DE FONDURI POST-ADERARE Pentru ca investiţia să poată fi continuată, proiectul „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” a fost introdus în Programul Operaţional Sectorial Mediu (fonduri accesibile după aderare pe segmentul de Mediu). Valoarea proiectului se ridică la 118.593.938 lei, fiind cofinanţat de CJC. Lucrările au fost demarate în octombrie 2011, iar ieri, la un an de la deschiderea şantierului, a fost inaugurată prima linie tehnologică a staţiei (linia apei). „Acest lucru arată diferenţa între proiectele gestionate de autorităţile centrale, prin care s-au risipit bani europeni, şi cele derulate de instituţiile direct implicate. Proiectul RAJA este un exemplu de urmat în toată România în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, prezent la inaugurare. La evenimentul de ieri au mai participat, pe lângă reprezentanţii RAJA, şi primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, precum şi candidaţii USL Alexandru Mazăre (Colegiul 3 Senat) şi Eduard Martin (Colegiul 6 Camera Deputaţilor). „În acest moment, staţia este realizată în proporţie de 60-65%, permiţând colectarea apei uzate de la populaţie şi purificarea acesteia înainte de a fi deversată în mare”, a declarat directorul general al RAJA, Felix Stroe. Întreaga investiţie urmează a fi finalizată pe 5 mai 2013. „Realizarea acestei staţii, cea mai modernă din judeţul Constanţa şi din România, este esenţială dacă vrem să avem un turism de calitate pe litoralul românesc. O staţie modernă înseamnă ape de îmbăiere mai curate, aducând un punct în plus pentru Turismul românesc”, a spus senatorul Mazăre. El a adăugat că, în prezent, atragerea fondurilor europene reprezintă baza economiei din România. De aceeaşi părere este şi deputatul Eduard Martin, care a precizat că, deşi fondurile europene sunt disponibile şi pentru restul operatorilor de apă şi canal din ţară, niciunul nu a urmat exemplul RAJA Constanţa.

Ca urmare a reabilitării staţiei din Eforie Sud se va asigura respectarea directivelor UE de protecţie a mediului înconjurător. Apa uzată, tratată în staţia de epurare inclusiv prin treaptă terţiară, va fi evacuată la 1.500 metri în largul Mării Negre, asigurându-se astfel ecologizarea platoului continental şi apelor de îmbăiere din zonă. Staţia va colecta şi va trata apele uzate din localităţile Eforie Nord, Eforie Sud, Agigea, Techirghiol, Tuzla, Costineşti şi Schitu, fiind integrată în sistemul de canalizare. Proiectul face parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată”. Valoarea întregului proiect se ridică la 1,15 miliarde lei (aproximativ 271 milioane de euro), reprezentând jumătate din valoarea fondurilor europene atrase în ultimii ani de România. Proiectul investiţiei presupune execuţia unei staţii de epurare moderne cu funcţionare flexibilă, la cele mai înalte standarde tehnologice, cu respectarea tuturor rigorilor legislative naţionale şi comunitare în materie de tratare a apei.



12